Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Traseu turistic spectaculos în Munții Metaliferi, de la Deva la Brad: Se dorește finanțare europeană!

Primarii din mai multe localități din nordul județului Hunedoara doresc să dezvolte turismul din zona Munților Metaliferi prin înființarea unei piste de biciclete în locul căii ferate dezafectate Brad-Deva. Este vorba despre localitățile Brad, Șoimuș, Luncoiu de Jos, Vălișoara și Băița.

Primul pas îl reprezintă transferul terenurilor aferente fostei linii feroviare Păuliș Lunca-Brad, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate C.F.R. – S.A, în domeniul public al municipiului Brad și al comunelor Șoimuș, Luncoiu de Jos, Vălișoara și Băița.

În această săptămână, deputatul Natalia Intotero a inițiat un proiect legislativ prin care se prevede transferul respectiv: „𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐚𝐦 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬 𝐢̂𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐬𝐥𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐞𝐳𝐨𝐥𝐯𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐬𝐞𝐠𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐢𝐧𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐟𝐞𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐬, 𝐏𝐚̆𝐮𝐥𝐢𝐬̦ 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐚 – 𝐁𝐫𝐚𝐝, 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐇𝐮𝐧𝐞𝐝𝐨𝐚𝐫𝐚!

Administrațiile locale din zonă au subliniat în mai mult rânduri, potențialul turistic al rutei abandonate, prezentându-și deschiderea și disponibilitatea pentru preluarea și valorificarea acesteia. Traseul este unul spectaculos, care va aduna turiști din județ și din țară pentru drumeții și diverse sporturi.

𝐕𝐢𝐚𝐝𝐮𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐨𝐢𝐮, de exemplu, care este înălțat la peste 200 de metri, poate reprezenta un punct important pe harta turistică regională, cu implicarea corespunzătoare. Primăriile Brad, Șoimuș, Luncoiu de Jos, Vălișoara și Băița, existente pe ruta liniei feroviare abandonate, sunt pregătite să inițieze un proiect de anvergură, de interes regional, pentru dezvoltarea unui traseu turistic ecologic, inclusiv cu resurse financiare din fonduri europene” a anunțat deputatul Natalia Intotero.

În trecut, primarii din zonă au anunțat că susțin respectivul proiect: „Este un proiect foarte ambițios, este un proiect la care avem nevoie de sprijin parlamentar, este un proiect care presupune ca prin lege să fie dat în administrare terasamentul fostei căi ferate și prin POR, fonduri europene, să obținem bani și să să facem această pistă asfaltată” declara primarul Bradului, Florin Cazacu, în februarie, citat de Apuseni Info.

Și edilul din Luncoiu de Jos, Călin Dud, a declarat pentru Mesagerul Hunedorean că proiectul urmărește crearea unei frumoase piste de bicicletă unică în România: „E vorba de înfiinţarea unui traseu de biciclete ce poate constitui o oportunitate de dezvoltare a zonei Zarandului şi nu numai, prin realizarea unei piste dedicate pe traseul fostei căi ferate, cu ecartament normal, Brad-Deva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian