Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

O nouă acțiune de igienizare prin voluntariat în zone accidentate din Padiș s-a desfășurat la începutul lunii iulie

O nouă acțiune de igienizare prin voluntariat în zone accidentate din Padiș s-a desfășurat la începutul lunii iulie, a anunțat recent Parcul Natural Apuseni.

„Venim cu un nou episod de conștientizare și sensibilizare asupra realității deșeurilor din Apuseni – o acțiune de igienizare prin voluntariat în zone accidentate din Padiș, o inițiativă APNA alături de CAR – Filiala Cluj.

După cum bine ați văzut în cadrul evenimentului promovat, primul weekend din această lună (2-4 iulie 2021) a fost despre o preocupare comună a echipei Administrației Parcului Natural Apuseni și a membrilor din Clubul Alpin Roman Filiala Cluj, aceea de a diminua substanțial deșeurile nevăzute, dar simțite în Parcul Natural Apuseni. Gândindu-ne strategic, am hotărât să începem cu zonele accidentate ce au un impact mai puțin sesizat, dar deosebit de periculos asupra carstului din Apuseni. Astfel, adâncituri formate la suprafața carstului, cum sunt avenele sau dolinele, sunt adeseori confundate cu gropi de gunoi.

Ce se întâmplă defapt?

Aceste adâncituri în realitate fac parte din sistemul carstic, iar deșeurile ajung să fie transportate de către apă în subteran, determinând poluarea continuă a apelor care la ieșirea din subteran vor fi utilizate de către oameni, punând în pericol inclusiv sănătatea acestora.

Nu doar pentru o mai bună înțelegere a ceea cefac unii din semenii noștri, dar și pentru un moment de apreciere față de voluntarii implicați în acțiune, vă invităm să următiți activitatea noastră prin materialele noastre foto/video din Padiș, Valea Răchita. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, cu ploi de munte reci și importante cantitativ, voluntarii nu au fost intimidați de disconfortul creat de mixul de deșeuri cu ploile abundente. Știm bine că nimic nu este imposibil pentru parteneri și voluntari perseverenți, dedicați și implicați în acțiunile asumate! Ne-a unit un principiu sănătos – acela că NATURA este si CASA NOASTRĂ!

Dar ce am făcut efectiv, pe scurt?

Am pregătit în detaliu acest eveniment cu ajutorul colegilor direct implicați în organizare, cot la cot cu membrii CAR, ne-am organizat în echipe de aven și doline, asigurați în coardă sau nu, cu ajutorul furcilor, lopeților și cazmalelor, dar și numai cu mâinile, utilizând doar mănuși, am scormonit și înlăturat pământul aruncat de unii inconștienți înțelegând că ascunzând mizeria sub preș pot spune că au făcut curat. Pentru noi, a face curat înseamnă a colecta acele deșeuri, trecând peste aspectele de dificultate, și a le evacua în afara parcului, acolo unde le este locul din punct de vedere legal. Asta am și făcut, fiind coordonați de ranger ai APNA, respectiv membrii CAR – Filiala Cluj.Am fost recunoscători pentru cina pregătită, respectiv pentru găzduirea concertului voluntarilor noștri. A fost continuarea colaborărilor create pentru natură și oameni.

Rezultatele raportate la numărul voluntarilor și condițiilor meteo nefavorabile arată că acțiunea a dat un randament excelent. 6,46 tone de deșeuri adunate și un număr total de circa 1000 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura!” au anunțat cei de la Parcul Natural Apuseni.

Administrația Parcului Natural Apuseni a mulțumit celor implicați, atât voluntarilor, cât și co-organizatorilor și partenerilor fără ajutorul cărora acțiunea nu ar fi avut același efect:

  • Creatopy s-a alăturat inițiativei ca partener principal, respectând misiunea de a dezvolta o companie sustenabilă care atrage atenția asupra problemelor de mediu prin acțiuni concrete. Totodată, Creatopy este o companie orădeană mândră de originile sale, iar una dintre valorile sale declară admirație și respect pentru comunitatea locală. Echipa oferă suport acțiunilor de mediu și își dorește să fie un exemplu pentru comunitatea de afaceri din România, și nu numai. Drept urmare, au acționat concret și fizic împreună cu noi, atât terestru prin doline, cât și asigurați în coardă pentru a coborî cu echipament tehnic în avenul la Răchita
  • AVE BIHOR, care nu doar că ne-au ajutat cu transportul tonelor de deșeuri, dar au și participat activ prin voluntari în secțiunea de aven
  • Salvamont Salvaspeo Bihor, fără de care intervenția pe verticală în aven era mult mai dificilă
  • Jandarmeria Bihor, cu implicare în ambele echipe de lucru
  • BRINEL le-a oferit voluntarilor noștri un strat de protecție prin pelerinele oferite Casa Ursilor ne-a surprins sâmbătă seara cu o cină delicioasă și fierbinte
  • La 5 Casute ne-a ajutat cu transportul deșeurilor și ne-a oferit cadrul pentru o seară de concert memorabilă. Raul Bochis, Andreica Adriana Maria și Vasile-Florin Grec ne-au dus într-o lume profundă de trăiri prin vocea și personalitatea lor specifică de munte
  • Adventure Center ne-a oferit o mână de ajutor prin echipamentele tehnice puse la dispoziție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian