Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Lupșa, o oază de credință, adevăr, natură și frumos în sufletul Munților Apuseni

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Lupșa este o oază de credință, adevăr, natură și frumos în sufletul Muniților Apuseni.

În cadrul mănăstirii se află și biserica de lemn datând din secolul al XV-lea, refăcută în anul 1694 și având hramul „Sfântul Nicolae”.

Puține lucruri s-au păstrat în trecerea veacurilor despre această mănăstire, însă se știe totuși că în secolele XIV-XV zona Lupșa se află în stăpânirea cnejilor Cândea, care, în perioada înfloritoare a cnezatului lor, au ctitorit în 1421 biserica de piatră din sat, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar în anul 1429 biserica de lemn a Mănăstirii, cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul-de-minuni.

Din veacurile XIV-XV a rămas drept mărturie a vieții liturgice din Mănăstirea Lupșa un frumos Tetraevanghel pe pergament, decorat cu frontispicii, caligrafiat în Moldova, aflat astăzi la Biblioteca Academiei din Cluj.

TRINITAS TV în emisiunea „Pașii pelerinului” ne introduce în această oază de credință, adevăr, natură și frumos în sufletul Munților Apuseni.

sursă: TRINITAS TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian