Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Un inceput de secol mai pesimist decat oricand in istorie

articol publicat în septembrie 25, 2021

E 2021, am scapat de 30 de ani dintr-un univers concentrationar la scara nationala, sunt inca recunoscator pentru ratia de libertate din 1989, ma indrept spre o societate ce o consideram pana nu demult ideal si izbavire a omului inlantuit timp de cinci decenii …ca sa descopar azi ca ceea ce am primit a fost doar ratie, ceva neindestulator pe o cartela prestabilita. In fapt, aproape nimic nu s-a schimbat si, dimpotriva, sentimentul si apasarea de atunci devin tot mai acute in prezent.

Asist la o politizare si ideologizare teribila a tuturor domeniilor sociale, culturale si de civilizatie. Mi se pare un fenomen fara precedent, nu prin metoda, ci prin dimensiunea la scara planetara, prin implicarea si aservirea tuturor emitatorilor principali de curente si tendinte in absolut orice.

Hollywood-ul, care in curand va implini un secol de cand a devenit principala sursa, indoielnica sau nu, de propagare a culturii acceptate si digerate de mase, o demonstreaza clar si merge mana in mana cu gigantii de distributie si creatie a cinematografiei online -Netflix sau HBO. Un Ahile, un nobil rus sau un personaj de epoca victoriana au devenit roluri familiare pentru expresia artistica a unor actori negri, chiar daca o astfel de abordare devine de-a dreptul hilara si nevolnic mincinoasa si ilogica, raportat la epoci si fire epice.

Fiecare productie pe stil nou trebuie sa contina musai un episod de dragoste homosexuala, sau macar un cuplu de homosexuali simpatici si pozitivi, garanti ai adevaratei umanitati in economia morala a peliculei. Cuplul heterosexual, care poate fi bun sau rau, dupa imprejurari, este dezbracat im cea mai mare parte de orice am putea numi dragoste creatoare si resubstantializat in perversiuni  de tot felul, de la gesturi, limbaj, atitudini si estetica, pana la intrigi si situatii, intr-o negare indusa a insasi esentei sale stiute si acceptate. Intre timp, personajele negative sunt albi caucazieni, daca se poate preoti sau avand legatura cu biserica, daca nu, macar manati de tendinte psihopate si cu tare morale in directa legatura cu institutii religioase sau simboluri ale acestora, de parca experienta filosofica, acumularile axiologice de mii de ani ale omenirii au devenit un balast numai bun de aruncat in tenebrele unui trecut de uitat si de blamat.

Regele fotbal, cu stadioanele sale grandioase a devenit pretextul ceremoniilor de masa, in care vedetele ingenuncheaza pentru vini inchipuite, unde rasa alba este pusa la zid, vorbele unui arbitru sunt rastalmacite cu manie antirasista iar suporterii sunt aruncati in inchisoare pentru simplul fapt ca si-au exprimat indignarea, libertatea de opinie si de stil al expresiei.

Coborarea spre periferia limbajului devine infractionala doar atunci cand jucatorul e de o anumita culoare. Cum stadionul sau online-ul nu e academie, fanii revoltati pot face afirmatii: unii ca mama respectivului e curva -lucru acceptabil, care nu ar afecta miliardele de mame. Altii il pot face maimuta -teribil, grav, apocaliptic, infractional si revoltator, de parca nu pot exista oameni de toate culorile cu urechi proeminente, prognatism mandibular sau chiar creier subdezvoltat, care sa aduca aminte de inocentul animal in discutie.

Atata timp cat o miscare politica, nascuta la moartea regretabila si accidentala a unui infractor periculos, mai apropiat -dupa cum faptele il recomanda, de regnul animal decat de natura umana, a devenit for suprem de definire a valorilor si adevarului actual, sa nu ne mire faptul ca orice referire la un mamifer in doua picioare inferior lui homo sapiens sapiens are efecte grave in optica stabilita oficial, nu lasa loc de umor, gluma sau alta manifestare spontana, umana. Cuvantul „maimuta” e periculos pentru insasi legitimitatea BLM, a carei afirmare mondiala se bazeaza pe mitul fals, al unui martir inexistent, infractorul de drept comun si de culoare George Floyd.

Retelele de socializare ne vaneaza cuvintele, incearca sa ne educe limbajul pe modelul concentrationar al reeducarii de la Pitesti. Are la baza delatiunea prin raportarea continutului postarilor, atacul public, infierarea prin atribuiri de calificative, aneantizarea „rasistilor”, „intolerantilor” si „retrograzilor” prin suspendarea sau desfiintarea conturilor.

Comisari politici nemilosi, ONG-isti stipendiati obscur sau institutii hranite din banii cetateanului supravegheat, pazesc neobosit corectitudinea pe stil nou, folosind de la mijloace juridice pana la presiuni diplomatice sau sanctiuni economice (sistari de finantare, pretentii de daune morale, etc) impotriva oricaror deviatii de la linia acceptata oficial in literatura, publicistica, teatru, arte plastice si chiar stiinta. Pe chestiuni de memorie a Holocaustului, colonialismului, de drepturi ale minoritatilor sexuale si multe altele, libera noastra exprimare, ideile si preferintele individuale, crezurile exprimate public dobandesc obligatoriu sensuri si judecati prestabilite, tipare asigurate prin forta coercitiva a statelor sau organizatiilor internationale. Adevarul lor devine lege indiscutabila iar orice indoiala asupra lui un act criminal sanctionabil.

Libertatea umana se toaca prin santaj si constrangere la scara planetara intr-un urias malaxor, din care rezulta doar abdicarea si conformismul pastos, frica si renuntarea la atributele umanitatii. Omul, cu drepturi si libertati asa cum le cunoastem din Declaratia universala a drepturilor omului, iese fundamental transformat pe partea cealalta a vietii si a istoriei, si nu in bine, in nici un caz.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Un inceput de secol mai pesimist decat oricand in istorie

  1. f tare articolul.. un om cinstit si curajos toata stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *