Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Oaze de răcoare în luna iulie: Cele mai frumoase peșteri din Munții Apuseni!

sdr

articol publicat în iulie 26, 2021

Știați că zona Munților Apuseni este țara peșterilor?

Munții Apuseni nu sunt foarte înalți, dar diversitatea fenomenului carstic este spectaculoasă: de la ponoare, chei și peșteri tot ce ține de carstic se găsește în Munții Apuseni într-un număr pe care nu-l mai găsești în altă parte a României.

Peștera Urșilor

În 1975, anul în care a fost descoperită, Peştera Urşilor găzduia o cantitate impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă. Ursus spelaeus este o specie dispărută acum 15.000 de ani. Primele explorări subterane au fost făcute de speologii amatori de la clubul Speodava, ei fiind urmaţi de specialiştii Institutului de Speologie Emil Racoviţă şi ai Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. După cinci ani de amenajări, Peştera Urşilor a fost deschisă turiştilor. În scurt timp, locul a devenit una dintre cele mai interesante atracţii turistice ale Munţilor Apuseni. Amenajările moderne, dar şi frumuseţile naturale din interior au atras şi atrag încă o mulţime de curioşi atât din ţară, cât şi din străinătate. Pe lângă fosilele ursului de peşteră, aici au fost descoperite şi oase de capră neagră, lei şi hiene de peşteră.

Pe o lungime de 1.500 m, cât măsoară parcursul turistic al peşterii, vizitatorii pot să vadă câteva galerii impresionante, spectaculoase formaţiuni de stalactite şi stalagmite, dar mai ales resturile pietrificate ale animalelor preistorice care au adus faima acestor locuri. În cele trei galerii deschise pentru vizitare, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Urşilor şi Galeria Oaselor, sunt numeroase minunăţii ale naturii ce etalează forme unice, câteva dintre ele primindu-şi numele de la poveştile pe care le-au inspirat: Lacul cu nuferi, Căsuţa piticilor, Sfatul Bătrânilor. O bună parte a peşterii este închisă publicului deoarece are statut de rezervaţie naturală protejată.

sursă video: Discover Bihor

Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de „ghețar” iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba.

Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lățime și 17 m înălțime.

Topografia Ghețarului de la Scărișoara este simplă, deoarece peștera reprezintă o încăpere unică cu o dezvoltare totală de 700 m. În mijlocul acestei încăperi se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 m3 și care dăinuie în peșteră de peste 4.000 de ani. Fața superioară a blocului (3.000 m2) formează podeaua Sălii Mari. În partea dreaptă acest planșeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care dă într-o zonă, denumită Biserica. Aici apar primele formațiuni stalagmitice de gheață. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică, cu două sectoare distincte.

În latura din dreapta intrării se află Rezervația Mică, la care se ajunge coborând o verticală de 15 m în rimaia dintre stâncă și gheață. În stânga se află Rezervația Mare, spre care se coboară o verticală de 20 m la baza căreia galeria continuă puternic descendentă. Aceasta este Galeria Maxim Pop. În amândouă rezervațiile, lângă ghețar reapar stalagmitele de gheață, dintre care unele au o existență permanentă iar altele se topesc în cursul verii, dar se refac în forme asemănătoare în lunile de iarnă.

sursă video: Romania Pitoreasca

Peștera Ghețarul de la Vârtop

Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti se află în comuna Gârda de Sus, în Munţii Bihorului, pe versantul abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşii, la altitudinea de 921 m. 

Cel mai mare lac subteran permanent din România, denumit și „Minunea Mununii” are următoarele dimenisiuni: 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor.

În această peşteră a fost semnalat de către Rene Jeannel si E. G. Racoviţă un interesant fenomen meteorologic, ce constă în formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund pe gura peşterii la ora prânzului. Autorii presupun că este vorba de un proces de condensare a apei în jurul ionilor în formare.

sursă video: cretzumic

Pestera cu Cristale din Mina Farcu

Peştera cu cristale din mina Farcu este un loc cu totul şi cu totul special. Aici nu trebuie să fii un speolog încercat pentru a putea să vezi strălucitoarele şi foarte delicatele cristale create de natură în adâncul pământului. Tot aici, într-o veche galerie, există şi un mic muzeu dedicat mineritului, una din ocupaţiile care le-au dat pâine locuitorilor zonei vreme de aproape o sută de ani. Tiroliana instalată aici s-a dovedit a fi o atracţie irezistibilă pentru toţi cei care au curajul să încerce senzaţia foarte asemănătoare zborului. Cele trei trasee turistice şi frumuseţea peisajelor zonei fac din împrejurimile Roşiei un loc în care merită să te opreşti şi, mai târziu, să revii.

ATENŢIE! — Pentru vizitarea peșterii de către grupurile organizate (școli, agenții de turism, etc.), pentru o bună desfășurare a vizitei, este OBLIGATORIU programarea prealabilă cu minim 48 ore, la numărul de telefon: 0744426272 sau 0359410556 (Birou CAPDD Bihor).

Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 10 persoane. Dacă pentru ora de intrare la care aţi sosit nu sunt 10 persoane, va trebui să aşteptaţi următoarea intrare (timp de aşteptare aprox. 50 min). Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 25 minute. Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12°C.

sursă video: Discover Bihor

Pestera Unguru Mare

În Defileul Crișului Repede între Şuncuiuş și Bălnaca se află Peştera Unguru Mare, un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratați. Portalul, demn de dimensiunile unei catedrale, este o adevărată capodoperă a naturii.

Tarifele de vizitare sunt de 12 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii.

sursă video: Discover Bihor

1 thought on “(VIDEO) Oaze de răcoare în luna iulie: Cele mai frumoase peșteri din Munții Apuseni!

  1. Sunt superbe pesterile din zona Apusenilor. Nu am reusit sa o vad pe cea de la Vartop si pe Unguru Mare.Pe vremea asta in care respiram din ce in ce mai greu, pesterile sunt un loc de visat si de respirat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *