Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Lacul Vida sau „Lacul cu vârtej”, paradisul ascuns din Munții Pădurea Craiului, Apuseni

articol publicat în iulie 27, 2021

Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej din comuna Dobrești este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m. înălțime.

Pe locul actual al barajului, înainte de anul 1967, se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. În acest loc se aflau doar două case, a morarului și a fiului acestuia. Câmpul dintre dealuri era împărțit de râul Vida. În zonă a fost casa părintească în care s-a născut și copilărit scriitorul Teodor Dume.

„Lacul de acumulare Vida sau “Lacul cu vârtej” este un lac artificial realizat pe râul Holod print-un baraj de anrocamente (bolovani, pietre) cu o înălțime de 10 m și cu o lungime la coronament de 70 m. Acumularea are un volum de 0,4 milioane mc și o suprafață de 6 ha.

O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare. Aceasta asigură scurgerea dirijată a apei cu scopul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.

Pe locul actual al barajului, înainte de 1967, se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și a fiului acestuia” conform Apelor Române Crișuri.

sursă video: Makai Attila
sursă video: Alvin’s Creed

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *