Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Roua Cerului, planta ucigașă din Țara de Piatră, adaptată la viața acvatică din mlaștinile de pe Muntele Mare

articol publicat în iulie 29, 2021

Știați că în Muntele Mare din Apuseni există o planta ucigașă, care în câteva minute dizolvă integral o insectă?

Probabil că puțini știați asta, însă Consiliul Județean Alba ne prezintă una dintre plantele Apusenilor, adaptată la viața acvatică din mlaștinile de pe Muntele Mare.

„Roua cerului este o plantă erbacee mică, insectivoră, perenă, adaptată la viața acvatică, din familia droseracee (Droseraceae) răspândită în Europa, Asia, America de Nord. Trăiește în regiunea de dealuri și montană, în turbării, unde vegetează în pernele de sfagnum (Sphagnum).

Are frunzele circulare, roșiatice, dispuse în rozetă bazală, acoperite pe fața superioară și marginal cu peri glanduliferi măciucați în vârf, a căror secreții lipicioase strălucesc în lumina soarelui ca picăturile de rouă (de unde și denumirea populară). Florile sunt mici, albe, fructul este o capsulă iar semințele sunt fusiforme, galbene-deschis, lungi până la 2 mm.

Roua Cerului, deși aparent inofensivă atât ca apariție cât și ca denumire, are un mecanism de predător foarte bine pus la punct. Tentaculele plantei atrag insectele, care se prind de seva lipicioasă, iar apoi tentaculele se închid, seva plantei învelește insecta și o dizolvă integral.

În județul Alba, specia a fost identificată în populații mici în mlaștinile (turbării/ tinoave) din situl Natura 2000 ROSCI0119 Muntele Mare, ROSCI0116 Molhașurile Căpățânei și ROSCI0002 Apuseni” arată cei de la Consiliul Județean Alba.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *