Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Alexandra Oană: Inundațiile încă au lăsat urme adânci în Apuseni, însă incertitudinea viitorului apasă mai mult!

articol publicat în august 2, 2021

Alexandra Oană, profesoară și consilier local în Cluj-Napoca a prins drag de Apuseni. Consilierul local, în iarnă, a participat la o acțiune caritabilă în Băișoara, în satul Muntele Cacovei, prin care alături de alți voluntari a ajutat cu cele necesare 9 familii (majoritatea de vârstnici) izolate în inima muntelui.

În aceste zile, după teribilele inundații din luna iulie, Alexandra a participat alături de membri ai USR din filialele Alba, Hunedoara, Mureș, Prahova sau București în Ocoliș, Sohodol și Roșia Montană la o acțiune de ajutorare a moților afectați de inundații, alături de alți colegi ajutând oamenii din Țara de Piatră, distribuind produse de strictă necesitate și stând de vorbă cu oamenii.

„În satele de pe Valea Arieșului urmele inundațiilor de acum două săptămâni sunt încă dureros de vizibile. Case devastate, garduri dărâmate, copaci smulși din rădăcini și un strat gros de mâl peste tot. Munca de-o viața a unor oameni distrusă în câteva ore.

Dincolo de sentimentul de neputință în fața naturii dezlănțuite și de amărăciune în fața pagubelor, oameni ne-au spus că cel mai mult îi apasă incertitudinea cu privire viitor.

  • Cât de des să se aștepte la fenomene extreme de acum înainte?
  • Ce rost au eforturile lor dacă investițiile pe care le-au făcut pot fi măturate în câteva minute de asemenea dezastre?
  • Cât au contribuit defrișările și proasta administrare a cursurilor de apă la intensificarea viiturii și implicit la creșterea pagubelor?
  • Și, mai ales, există un plan al autorităților ca, în viitor, impactul calamităților să fie redus printr-o gestionare sustenabilă a resurselor naturale?

Dincolo de toate incertitudinile, concluzia care se conturează e din ce în ce mai clară: schimbările climatice și fenomenele meteo extreme vor deveni provocarea generației noastre, iar comunitățile din România nu sunt încă pregătite să le facă față.

Fie începem să gândim orice proiect de dezvoltare în termeni de sustenabilitate, fie continuăm să suportăm consecințele lăcomiei.

Iar aceste urmări le vor suporta cu toții, deși profitul obținut din exploatarea iresponsabilă a resurselor a mers la o mână de oameni.

În altă ordine de idei, acțiunile noastre vor continua și în weekendul următor, iar cei care doresc să ajute sau să contribuie cu donații sunt bineveniți alături de noi” a anunțat Alexandra Oană.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *