Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Cetăţile Ponorului, cele mai mare complex carstic din Apuseni, numit și „Everestul speologiei române”

articol publicat în august 7, 2021

Cetățile Ponorului este unul dintre cele mai mari complexe carstice din România și cu siguranță cel mai mare din Munții Apuseni, situat în zona Padiș.

Numit și „Everestul speologiei române” frumosul complex carstic de la Cetățile Ponorului a fost menționat pentru prima data în 1886 de către Nagy Sandor. Ulterior, în 1929 R. Jeannel și părintele speologiei din România, Emil Racoviță, cercetează zona intrării.

Primii 300 metri ai galeriei active au fost explorați de echipa Institutului de speologie din Cluj în 1949. Din 1951 este cooptată și echipa de alpiniști ai AS Armata Brașov condusă de Emilian Cristea. În competiție intră și o echipă de speleologi francezi. În mai multe expediții este explorată galeria activă. În 1957 este atins sifonul final. În alte două intrări din 1972, echipa de alpinism de la A.S. Armata-Brașov, reușește escaladarea peretelui final de peste 100 metri înalțime, fără ca să găsească o continuare. Ulterior, speologii din Ștei sunt cei care au eliminat multe semne de întrebare de pe harta Cetăților. Explorările continuă.

„Despre Cetăţile Ponorului se poate spune, fără a greşi, că e un fel de „buric al pământului” pentru ceea ce înseamnă zonele casrstice ale Apusenilor dar, mai ales, pentru ceea ce este turism şi aventură montană în această parte de ţară. Nu e lucru rar să întâlneşti aici drumeţi, speologi, căţărători, biciclişti şi chiar amatori ai zborului cu parapanta.

Cele trei avene de mari dimensiuni, împreună cu copleşitorul portal al intrării în Cetăţi, cel mai înalt din România, sunt locuri a căror frumuseţe taie respiraţia. Cheile Cetăţii fac ca locul să seme şi mai mult cu o fortăreaţă inexpugnabilă ascunsă în adâncuri. Râul subteran ce traversează Cetăţile, caracterizat ca fiind „cel mai tumultuos din endocarstul românesc”, sporeşte şi mai mult imaginea de forţă şi măreţie a locului, chemându-i parcă pe aventurieri să-i descopere parcursul prin lumea întunericului fără de sfârşit.

Zona Cetăţilor Ponorului poate fi străbătută urmând circuitul turistic ce le poartă numele, marcat cu punct albastru” prezintă complexul cei de la Discover Bihor.

sursă video: Discover Bihor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *