Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Călin Gheorghe Matieș: Ștergerea tricolorului de pe noile cărți de identitate este o mare greșeală

articol publicat în august 9, 2021

După ce cartea electronică de identitate a fost lansată în premieră la Cluj-Napoca pe 2 august 2021, au apărut imediat obiecții legate de aceasta, altele decât cele privind stocarea de date biometrice și cip-ul integrat. Acestea vizează eliminarea steagului României, substituit de simbolul U.E. care circumscrie indicativul RO, și adăugarea mențiunii privind genul.

Ulterior, în urma scandalului creat de respectivul model lansat la Cluj, directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a anunțat că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României.

Senatorul de Alba, Călin Gheorghe Matieș, a criticat la rându-i măsura inițială cu argumente pertinente:

„Ștergerea tricolorului de pe noile cărți de identitate, care vor înlocui treptat actualele buletine, este o mare greșeală a Guvernului PNL și USR. Acest executiv ”de dreapta” demonstrează, încă o dată, că nu respectă acest simbol important al națiunii române!

Drapelul i-a însuflețit pe români pe timp de război, în cele mai dificile momente, dar și pe timp de pace și bucurie, la competiții sportive, fiind purtat pe umeri cu mândrie.

Voi purta mereu în suflet acest simbol al națiunii române și consider că eliminarea sa de pe noile buletine este o mare nemernicie a PNL și USR, care nu dau doi bani pe identitatea noastră națională.

De asemenea, înlocuirea termenului ”sex” cu ”gen” – care poate fi însoțit de specificația X – este o absurditate deplină.

Îi provoc, cu această ocazie, pe parlamentarii din Alba, să își expună părerile privind viitorul României cu bărbații deveniți femei și cu femeile devenite bărbați.

  • Când un bărbat se transformă în femeie, iese la pensie mai repede?
  • În ce salon se internează?
  • În ce echipă concurează și de ce drepturi beneficiază?
  • În altă ordine de idei, care va fi cifra de început în codul numeric personal pentru cei care optează pentru genul neutru (X)?

Este, prin natura sa, un subiect sensibil, de care aleșii poporului, având în vedere atribuțiile de legiferare care le revin, nu trebuie să fugă, ci să îl abordeze cu maturitate deplină și cu gândul la România următoarelor decenii!” a anunțat Călin Gheorghe Matieș.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *