Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Legendele și blestemele lacului Beliș-Fântânele: Cum au fost strămutați vii și morții din cătunele inundate de comuniști?

articol publicat în august 9, 2021

De treci pădurile de brazi, colo sus de comuna Horea, prin Pasul Ursoaia sau de urci din Gilău spre Beliș, se afla lacul de acumulare Beliș-Fântanele.

Cu aproximativ jumătate de veac în urmă, comuniștii au inundat comuna care se afla pe malul Someșului Cald, pentru a construi aici o hidrocentrală. Casele din Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos au fost rase de pe fața pământului și ridicate ceva mai la deal.

Nu doar vii au luat calea strămutării ci chiar și morții au fost scoși, unul cate unul din morminte și mutați. Doar biserica veche din piatră a rămas în picioare, semeață de sub apele reci de munte, pline de mistere.

Bătrânii locului spun că lacul este blestemat pentru că morții nu ar fi trebuit să fie scoși din locul de unde își făceau somnul de veci. Se mai spune că nu toate mormintele au fost strămutate, iar cei care au rămas în vale, azi pe fundul lacului, nu se pot odihni în liniște pentru că acum se afla sub ape. 

Zeci de oameni s-au înecat în ultimii ani în lac, îmbogățind legendele lacului. Scafandrii care au încercat să recupereze cadavrele îngrozindu-se de ce au văzut i-au sfătuit pe localnici să stea departe de apă, pentru că „acolo sunt pești uriași, monștri”.

Prin urmare, vizitați lacul pentru că este extraordinar de frumos dar evitați să înotați în el sau să-l traversați.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *