Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Proiecte pentru dezvoltarea turistică a Platoului Vașcău

articol publicat în august 9, 2021

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a efectuat vineri, 6 august, o vizită de lucru în Munții Codru Moma, pe Platoul Vașcău. Scopul vizitei a fost acela de a identifica obiectivele turistice care pot fi protejate și puse în valoare prin proiecte realizate în colaborare cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Primul obiectiv a fost Peștera Câmpenească, spectaculoasă prin căderea de apă de la intrare, de 42 de metri, care se formează când plouă. Peștera nu este amenajată. Am vizitat apoi platoul, de-a lungul drumului care trece prin localitatea Câmp-Moț, până în județul Arad. Dolinele sunt formațiunile care caracterizează peisajul. Pe drum pot fi încă văzute locurile în care localnicii făceau varul, așa numitele vărării”, a precizat Mircea Mălan, vicepreșdinte al CJ Bihor.

Vicepreședintele Consiliului Județean a fost însoțit pe teren de speologii Viorel Lascu, Tudor Rus și George Hoțopan, primarul orașului Vașcău, Florin Porge, și doi consilieri județeni, Ghiță Neag și Dorin Boca.

Vă reamintim că în ședina ordinară de săptămâna trecută, pe data de 5 august, Consiliul Județean Bihor a adoptat patru protocoale de colaborare cu ANANP,  pentru realizarea de proiecte comune, cu fonduri europene. Unul dintre protocoale se referea la Platoul Vașcău.

Consiliul Județean Bihor va avea rolul de a elabora cererile de finanțare și studiile pregătitoare necesare (de fezabilitate, de împădurire, de reconstrucție a pajiștilor) pentru ariile naturale protejate. ANANP, liderul de parteneriat, va asigura suportul tehnic și logistic necesar pentru elaborarea cererilor de finanțare și le va depune la Ministerul Fondurilor Europene.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *