Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Propunere de transport în comun între Cluj-Napoca și Cheile Turzii, Tarnița și Beliș

Fostul deputat Adrian Dohotaru a anunțat astăzi că de curând a făcut o propunere oficială către Primăria Cluj și Consiliul Județean de punere în valoare a obiectivelor turistice ale Clujului și mai exact de asigurarea unor linii de transport în comun între Cluj-Napoca și Cheile Turzii, Tarnița și Beliș.

„Ca utilizator clujean de transport în comun, de transport nemotorizat și motorizat (electric), am făcut o propunere oficială către Primăria Cluj și Consiliul Județean de punere în valoare a obiectivelor turistice ale Clujului atât pentru clujeni, cât și pentru turiștii care vin la Cluj. Propun ca proiect pilot cel puțin pe următoarele trei rute spre obiectivele și localitățile de mai jos:

  1. Cluj-Napoca – Cheile Turzii (intrarea dinspre Petrești).
  2. Cluj-Napoca – Tarnița (concomitent cu realizarea unor zone publice de acces la mai multe lacuri până la Tarnița).
  3. Cluj-Napoca – Beliș.

Cred că o astfel de rută publică, operată de CTP în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, sau de un operator public sau privat contractat de Consiliul Județean, poate pune în valoare obiective turistice ale județului pentru publicuri care din motive sociale, de vârstă sau ecologice nu utilizează mașina personală.

Subliniez că astfel de rute pot fi folosite și de vârstnici și copii / elevi în afara sezonului estival, în cazul în care se consideră că ar fi atât fezabile economic, dar și oportune din pdv social și ecologic.

Un argument în plus constă în faptul că în Sibiu există rute de succes de public, subvenționate de Consiliul Local Sibiu spre Păltiniș, iar în Brașov există spre Poiana Brașov autobuze subvenționate tot de Primărie de regii aflate în subordinea CL.

Mai mult, atât la Sibiu cât și la Brașov autobuzele sunt prevăzute cu locuri pentru biciclete astfel încât doritorii de mișcare se pot întoarce la vale, din locațiile montane menționate.

Un astfel de serviciu de transport poate să aibă inclusiv un rol educativ pentru elevii care pot participa alături de profesorii lor la activități în aer liber.

Dar are un rol ecologic net pntru că poate descuraja inclusiv folosirea mașinii personale în weekend, aspect relevant în condițiile în care traficul este principala sursă de poluare în zona metropolitană Cluj.

Totuși, rolul social al acestui tip de turism rămâne primordial în condițiile în care cetățenii responsabili care au ales să nu polueze orașul, sunt încurajați în continuare, prin politici publice sustenabile, să aibă un comportament etic în continuare, după cum famililor cu venituri medii spre mici, vârstnicilor care nu mai pot șofa, adolescenților și studenților români și străini care vor să cunoască împrejurimile Clujului etc. li se oferă posibilitatea de relaxare, susținând în același timp economia locală” a anunțat Adrian Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian