Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(TRINITAS TV) Biserica Mănăstirii Râmeț „Catedrala Munților Apuseni” o călătorie către Evul de Mijloc!

articol publicat în august 10, 2021

TRINITAS TV ne prezintă un documentar despre Biserica Mănăstirii Râmeț, numită și Catedrala Munților Apuseni.

Mănăstirea Râmeț este un vechi așezământ călugăresc din Transilvania. Ridicată în Munții Trascăului, județul Alba, pe lângă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocanii zonei „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine și legende. Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de misteriosul Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția marelui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o. Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult. Perioada zbuciumată a celei de-a doua jumătăți a secolului XVIII, marcată de luptele confesionale dintre români, cu acea răscoală pornită de călugărul Șofronie (străin de neamul valahilor ardeleni, după cum consemnează cronicile vremurilor), este consemnată de unul dintre călugării de-aici: „scris-am eu Silvestru monahu când au stricat necredincioșii mănăstirea de la Rîmet și cea de la Geoagiu, la anul 1762, în august 20, într-o zi de sâmbătă spre pieirea loru”.

După o nouă distrugere, ca represalii pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, (1785), biserica este refăcută în 1792. Mănăstirea se redeschide la 1940, iar în 1955 sinodul hotărăște transformarea ei în mănăstire de maici. În 1959, este desființată de comuniști, dar maicile revin în 1962, sub „acoperirea” unei secții de covoare.

sursă video: TRINITAS TV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *