Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Legendă sau realitate: Păstrăvi URIAȘI de peste un metru în lacul Beliș-Fântânele?

articol publicat în august 11, 2021

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj, în inima Munților Apuseni.

A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald, locuitorii din cătunele Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos fiind strămutați. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.

În decursul anilor mai mulți scafandri au coborât în adâncurile lacului, ori în căutarea unor persoane înghițite de apele reci ale lacului de munte ori dintr-o scufundare „sportivă”.

Apuseni Info a întrebat un clujean amator de scufundări, ce a văzut în adâncurile celui mai mare lac din Munții Apuseni: „În primul rând vă spun din start că nu există niciun fel de monștri uriași în lac sau pești uriași care mănâncă oamenii. Este o copilărie să crezi în 2021 că în lacuri există monștri. Este însă foarte adevărat, în două situații, nu din postura de scafandru, ci dintr-o barcă, am văzut prin intermediul unui sonar doi păstrăvi (presupun) de aproximativ un metru. În ambele situații a fost un noroc incredibil pentru că în general acești pești mari stau la fund și sunt greu de identificat chiar și cu ajutorul tehnologiei.

Am să vă mai spun ceva, cine vă spune că a văzut în apă pești uriași minte. În primul rând pentru că peștii mari stau spre fundul lacului, în al doilea rând, de la 10 metri în jos nu vezi 3 metri înaintea ta și în mod cert peștii fug de mișcarea produsă de scafandru în apă. Deci da, există pești mari de plus-minus un metru dar nu uriași care atacă oamenii”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *