Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Leacuri din Țara Moților pentru tratarea răcelilor şi a durerilor de piept

articol publicat în august 15, 2021

Ţara Moţilor, cunoscută şi ca „Ţara de Piatră” este o regiune etnogeografică din România situată în Munţii Apuseni, pe bazinul superior ale râurilor Arieş şi Crişul Alb. Cuprinde porţiuni din actualele judeţe Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

De-a lungul a sute de ani, moții au învăţat să aibă grijă de sănătatea lor, cu leacuri care le erau la îndemână din natură şi care proveneau de la plantele şi ierburile de munte, precum şi de la animalele pe care le creșteau.

Leacuri pentru tratarea răcelilor şi a durerilor de piept

  • se ia de 3 ori pe zi câte o linguriţă de tinctură de răşină de brad, amestecată cu o linguriţă de miere de albine, timp de 4 săptămâni.
  • se face o combinaţie din 500g miere lichidă se amestecă cu 80g hrean, se i-au câte trei linguriţe, de trei ori ori pe zi, timp de trei săptămâni, acest leac este foarte eficace pentru ce-i cu nasul înfundat.
  • pentru cei care au febră şi dureri de piept, se pun pe burtă şi piept, frunze de varză zdrobite, care se leagă cu o faşă zilnic, timp de două săptămâni.
  • se pun 2 căţei de usturoi, într-o cană de lapte rece. Se pune apoi laptele la fiert timp de 20 minute, apoi se bea cât este cald, se poate adăuga şi o linguriţă de miere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *