Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Prea putini oameni rationali pentru mult prea grele incercari viitoare

articol publicat în septembrie 25, 2021

Doua evenimente am remarcat astazi, doua evenimente de care multi -indiferenti, incapabili sa inteleaga si sa dea o importanta cuvenita, oameni mult prea normali sa creada asa ceva, ar rade copios, daca nu ar trebui sa planga.

Intamplarile de azi sunt precum filmul si negativul său, ambele deopotriva proaste, dar reflectand pe dos o realitate ce ar trebui sa stea undeva la mijloc, in zona de echilibru, coerenta si coeziune a societatii. Ontologic, cele doua evenimente au acelasi efect distructiv, antagonizand paroxistic, destructurand social, invrajbind cu efecte grave si ireversibile.

Ma refer la parada LGBT din Bucuresti, pe de o parte, si la parada doamnei senator Sosoaca la Manastirea Nicula, pe de alta.

Cele doua productii teatrale, dincolo de prostul gust, stridenta indecenta in expresie si limbaj, extremismul desantat si ieftin, lipsit de minimul staif al unei oarecare justificari academice, vorbesc despre o stare de spirit a vremurilor recente din societatea romaneasca, ii duc pe romani in zona si momentul confruntarii decisive, in epoca conflictului esential contemporan, al valorilor rastalmacite si intentionat opuse.

In timp ce propaganda LGBT-ista promoveaza o asazisa toleranta -de fapt dictatura minoritatii asupra bunului simt, libertatii, decentei si constiintei majoritatii, asazisa normalitate a deviatiilor de tot felul, a patologiilor de balamuc, discursul doamnei senator, de un populism asemeni unei baclavale uitate in arsita soarelui de vara, pe care colcaie ganganile, compromite insusi termenul de nationalism, de apartenenta la o comunitate etnica si de valori crestine, transforma romanismul in circ si portul national in costum de clown. Totul se intampla la balciul interesului national preschimbat in desertaciune si logoree cu pretentii de enunt de principii.

Si unii si ceilalti sunt goi prin putinatatea argumentelor si staturii, prin calitatea indoielnica, intrinseca a propriilor naturi, si unii si ceilalti lasa impresia de marfa proasta si ieftina in galantare din magazine chinezesti, unde totul miroase a plastic si motorina, datorita materialului saracacios din care totul a fost croit.

O lume second hand se releva si cuprinde milioane de oameni care se hranesc din ea, oameni abrutizati in malaxorul informational al mass mediei de consum, unde filmele, muzica, presa, kitschul ridicat la rang de arta au sapat adanc la temelia constiintei, unde scoala ideogizata si denaturata a deformat caractere si perceptii.

Politic, papusarii au avut grija sa aplice regulile marketingului comercial, au identificat segmentele, au stabilit pozitionarea si au elaborat produsul de consum pentru minti si suflete ratacite. Vointa populara actuala, realizata prin transformarea constiintei in stare de inconstienta, avea nevoie de o proiectie politica pe masura, asta mai ales in conditiile in care liberalismul si social-democratia clasice pacatuiesc fata de intentia sforarilor prin excesiv de multa rationalitate si pragmatism.

Zis si facut, din palaria magica au aparut cele doua extreme ale discursului politic actual, care incearca sa convinga pentru a deveni utile in aritmetica puterii -USR si AUR, strategic controlate informativ si sub aspectul resurselor umane, cu bataie lunga precum Happy Meal de la McDonald’s, care fidelizeaza pustii cu dinti de lapte pentru a musca burgerii imensi din anii danturii definitive sau protezei resemnate.

Ambele partide si-au facut o oarecare curatenie in ograda, cu scopul dobandirii onorabilitatii si frecventabilitatii, dar primenirea prin excludere e mult prea de fatada ca sa insele ochiul format prin lectura si educatie. Ca a fost asa, o dovedeste lipsa de apetit a intelectualitatii autentice, atata cata a mai ramas, pentru apropiere sau inregimentare (nu imi dati exemplul Șora, pentru ca domnul in cauza, departe de o tinuta intelectuala autentica, face si azi ce a facut de un veac -militantismul oportunismului, fara asumare ideologica consecventa si, mai ales, fara elementar bun simt).

Croiala politica pe principii de marketing comercial nu e o inventie romaneasca, sa ne intelegem. Italia, Spania, Franta sau chiar perfida Germanie („perfidul Albion” a divortat intre timp si a parasit domiciliul conjugal) sunt victimele actuale ale unei astfel de gandiri strategice. Ea este importata si la noi, ca oriunde aiurea, din interesul jocului politic pe termen scurt si mediu.

Ce se intampla, totusi, pe termen lung?

Controversele pe valorile care tin adunata o natiune, obsesia ipohondra a redefinirii lor, excesul de sofisme acolo unde lucrurile sunt simple si clare vor distruge orice notiune de comunitate, vor sapa pervers si definitiv spre atomizarea indivizilor, care renunta treptat la nivelul de baza al definirii proprii, prin relativizarea si pierderea tuturor reperelor in functie de care sa faca acest lucru. Vom rade sau vom scrasni din dinti in fata adevarului celuilalt, fara a incerca sa il intelegem, ci doar sa il contestam, inventand scheme logice de definire a ceea ce altadata era trainic si simplu definit.

Vom arunca vina si vom proiecta ura pentru tot ce ne uneste, reactionand mereu si mereu la excesele celuilalt cu excesul nostru, provocand o spirala a exacerbarilor de tot felul, pana acolo unde vom constata ca am ramas singuri si ostili cu ceilalti, la fel cum si ceilalti se vor simti singuri si ostili cu noi.

Radicalizarea este viitorul politicii europene, poate chiar mondiale, o radicalizare pe orice si pentru orice. Ceea ce azi ni se pare absurd si ridicol, odata validat ideologic si transpus in fapta politica, va deveni lupta. Actiunea provoaca intotdeauna reactiune. Cu cat argumentele si obiectivele actiunii sunt mai absurde, cu atat reactiunea va fi mai absurda si, foarte posibil, violenta.

Radicalizarea cuprinde si Romania, ce-i drept, cu o intarziere cam de un deceniu dupa Occidentul pionier al tuturor ghidusiilor filosofice. LGBT-istii in tanga si Sosoaca in ie sunt doar vedetele media, extremele se joaca intre USR si AUR si isi fac prezenta si in centrul firav al echilibrului, la PNL si PSD.

Din pacate, ramase ultim bastion al „normalitatii cu adevarat normale”, ambele partide au pierdut acest rol din vedere, au uitat sa se aplece strategic asupra unor responsabilitati ajunse deja la termen. Impanati cu excroci financiari, cu corupti si oportunisti, cu incovoiati pe persoana fizica pe la usi de ambasade, cu acoperiti si descoperiti cu scandal, si liberalii si social-democratii respira greu, dand semne de oboseala. Cand ai dezamagit timp de decenii nu iti permiti discursul atractiv al celor proaspeti. Faptul ca nu au mai fost, ca sunt tineri, ca nu sunt fosti poate fi o virtute si chiar unic argument al sperantei in minti naive si exasperate de esecurile repetate ale unor alegeri dovedit gresite in cabina de vot.

Au mai ramas cativa liberali crestini, cativa pesedisti de moda veche si cu scoala facuta pe bune, a mai ramas un patriarh solid dar si suficient de modern in conceptii pentru a gasi si sustine solutii si directii, a mai ramas un presedinte de academie vertical in discurs si echilibrat in aprecieri, au mai ramas, probabil cativa patrioti autentici, neatinsi de duhul exagerarilor, in armata si servicii -prea putini oameni rationali pentru mult prea grele incercari viitoare.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *