Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Festivalurile de muzică electronică se pot organiza la Cluj dar Serbările Naționale de la Țebea DOAR cu restricții!

articol publicat în august 16, 2021

Dacă celebrele festivaluri de muzică electronică din Cluj-Napoca, Electric Castle (încheiat deja duminică) și UNTOLD au primit undă verde pentru a organiza respectivele evenimente, cu respectarea unor reguli clare, inclusiv participarea condiționată doar a celor vaccinați, Serbările Naționale de la Țebea se vor organiza în 2021 DOAR cu restricții, activitatea de comerț pe platoul destinat manifestărilor fiind interzisă.

Datorită situației pandemice în creștere, incerte, evenimentul “Serbările Naționale Țebea 2021” va avea loc în 12 septembrie, cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în incinta Bisericii cu Tricolor din Panteonul Moților Țebea, la mormântul Crăișorului. Activitatea de comerț pe platoul destinat manifestărilor este INTERZISĂ”, se arată într-un anunț semnat de Primăria comunei Baia de Criș, Instituția Prefectului -Județul Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara.

Prin urmare, încă un an în care autoritățile județene au amputat frumusețea festivalului, târgul și bucuria moților crișeni de a se revedea peste an.

Despre Serbările Naționale de la Țebea:

În fiecare an aici au loc într-a doua duminică a lunii septembrie, la o dată cât mai apropiată de 10 septembrie — ziua morții lui Avram Iancu — manifestări comemorative.

Începutul a fost făcut în 1972, cu ocazia centenarului morții lui Avram Iancu, când a fost organizată o serbare pionierească. În perioada 1980–1984 aici au avut loc spectacole ale Cenaclului Flacăra. Din 1986 manifestarea era sub denumirea „Întâlnirea Tineretului cu Istoria”, fiind o replică la evenimentul organizat la Costești.

După 1989 manifestarea a devenit o serbare câmpenească, numită „Serbarile Naționale de la Țebea”. La serbări participă în fiecare an 5–10 000 de oameni.

Manifestările sunt organizate de către Consiliul Local al comunei Baia de Criș, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara, Casa de Cultură din Brad și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *