Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Un banc bun cu USR si talibani

articol publicat în septembrie 25, 2021

O abordare serioasa a comunicarii si, mai ales, a subiectelor de comunicat, presupune eliminarea oricarei intentii populiste din acest demers. Subiectul e abordat serios atunci cand intra in sfera de putere si actiune a celui care comunica. Populism e atunci cand abordarea priveste chestiuni ce nu au legatura cu sfera de preocupari si imputerniciri, cand cel care comunica nu detine solutii sau competente necesare pentru a rezolva problema in discutie.
Problema se pune mai ales in sfera politica si priveste un interes bine determinat si injust -obtinerea simpatiei si a votului pornind de la false prezumtii si intentii, pacalirea electorului.

Populismul nu e nou in politica romaneasca. In anii ’90 PSD (FSN si apoi FDSN) se luptau cu cei veniti din afara, care nu halisera ratia corespunzatoare de salam cu soia si voiau sa vanda tara imperialistilor occidentali, sa restaureze vechea mosierime si sa puna botnita taranilor. Tot atunci, Romania Mare vedea pericolul in fiecare pui de maghiar -potential agent subversiv al Budapestei, pregatit sa isi infiga dintisorii in vreo parcela din pamantul sfant al natiei.

Au venit anii 2000 si spaima de comunistii pititi prin cotloanele puterii, mai apoi de oligarhii miliardari de carton, care fac si desfac totul pentru interesul obscur comunicat in vizite la ceas tarziu de noapte, cand numai paparazzi nu dorm si vegheaza la destinul tarii.

Mai apoi i-am haituit pe corupti in numele civismului si al partidelor ce si-au cladit procente pe spaima si revolta celor prea coplesiti de intensitatea momentelor. Tot atunci am facut apologia omnipotentei serviciilor sau am dat puterile lui Praslea, Fat-Frumos si Harap Alb unor personaje reale, cu mult mai plate si derizorii decat legenda creata -Kovesi, Coldea, Dragnea.

Invariabil, populismul porneste de la un sambure de adevar, pe care il denatureaza, il exagereaza, ii modifica perceptia si sensul. Astfel croit, materialul dezbaterii primeste solutii si promisiuni fantasmagorice, nepotrivite, in primul rand, cu substanta si atributiile vorbitorului. Partidele nu infaptuiesc justitia si nu apara tara in razboaie subterane si informationale, nu starpesc coruptia si nu impart averile lui X sau Y, pur si simplu pentru ca intr-o societate democratica asta nu e treaba lor. Institutiile cu atributii de acest gen sunt eminamente rupte de politica, orice ingerinta a acesteia fiind, prin ea insasi, un fapt mai grav si mai daunator decat insusi subiectul clamat.

Si populismul -depinde cum imbracam mesajul si cum punem problema, poate fi credibil sau poate fi penibil. Cel credibil e mai greu de demontat si, odata asimilat in discursul public, trec ani si epoci pentru a-l dovedi. Cel penibil e o gogorita demontabila urgent, care lasa comunicatorul cu nadragii in vine, in bataie de batjocura.

Zilele acestea, cand toata lumea geme si se agita pentru drama reala din Afganistan, USR s-a gandit sa profite de fierbinteala verii si a momentului si sa scoata o galusca de zile mari.

Zis si facut! Pe paginile politicienilor USR a inceput sa circule un text hazliu, prin care partidul isi exprima ingrijorarea si dezolarea de soarta unor oameni care nu au auzit in viata lor de salvatorii romani de vocatie si profesie si nici nu ii intereseaza. Mai mult, Romania si comunitatea internationala e chemata sa dezbata, sa protesteze, sa intervina …ca ce? Se va supara USR pe ei, pe ONU, pe NATO, pe UE pe americani.

Pentru a fi „credibili” prin proptire temeinica a oistii in gard, compunerea cu iz de comunicat de presa a avut parte de o poza pe masura: drapelul Afganistanului, incadrat de logo-ul partidului, un mesaj mobilizant si finalul apoteotic -Revolutia bunei guvernari.

Un partid politic, chiar la putere fiind, nu are atributia de a convoca un ambasador, dimpotriva politicienii romani sunt cei care isi freaca fundurile, la coada, pe scaunele din anticamera ambasadelor. El nu se implica la organizatiile mondiale, nu face agenda securitatii sau a programelor umanitare. Domnul Barna, domnul Bulai sau domnul Fălcoi nu prelucreaza informativ, nu fac strategii geopolitice regionale sau continentale. Nu se pricep si nu e treaba lor.

Nu stiu ce si-a dorit sa obtina USR cu un astfel de mesaj, dar in mod cert -si reactiile spumoase din partea cititorilor stau marturie elocventa, s-au facut de ras.

Tot zilele acestea si tot de ras s-a facut -de data asta la o scara mai mica, o doamna deputat USR, care ataca un proiect minier din judetul Hunedoara in termeni de sa fie bine ca sa nu fie rau, fara date concrete, fara vreo competenta macar tangentiala pe subiect si, mai ales, fara solutii.

…toate astea in timp ce talibanii la Kabul, la fel ca USR la Bucuresti, considera ca fac „Revolutia bunei guvernari”.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *