Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Moşocoarnele cu prune, singurul motiv pentru cei din zona Beiușului să mai strice prunele, exceptând pălinca! Cum se fac?

sursă foto: Ţara Binşului - Terra Beiusensis (Ioan si Daciana de la Şuşti)

articol publicat în august 22, 2021

Moşocoarnele cu prune sunt un delicios desert tradiţional, specific Țării Beiușului, servite de sătenii din această zonă cu prilejul diverselor sărbători religioase de peste an.

„Moşocoarnele, singuru lucru pă care oamenii din Țara Binşului mai strică prunele, nafara de pălinca…” spun cei de la Ţara Binşului – Terra Beiusensis de unde ne-a și venit ideea titlului din articol.

Cum se prepară?

INGREDIENTE

  • 1 kg făină
  • 1 cub drojdie
  • 400 ml apă călduţă
  • 1 lingura sare
  • 3 linguri ulei
  • 400 g prune congelate
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 zahăr vanilat

MOD DE PREPARARE RETETA

Scoatem prunele din congelator cu cel puțin 24 ore înainte ca să se decongeleze şi le punem într-o strecurătoare să se scurgă toată apa cu siropul rezultat în urma decongelării. În caz că avem fructele proaspete, ținute în frigider, cu atât mai bine, nu mai este nevoie de cele 24 de ore.

Într-un vas/bol punem făina, facem o groapă la mijloc unde zdrobim drojdia, iar peste ea punem o linguriţă de zahăr şi 50 de ml apă călduţă, apoi lăsăm la înflorit.

După ce a înflorit, preparăm aluatul împreună cu făina rămasă, restul de apă şi sarea.

Frământăm bine iar la final mai punem o lingură de ulei încălzit, mai frământăm cât să se încorporeze uleiul şi lăsăm la crescut aproximativ 30 de minute.

Între timp preparăm umplutura din prune cu zahăr, scorţişoară (opțional) şi vanilie.

Ungem tava cu ulei şi tapetăm cu făină.

Scoatem aluatul din vas/bol, presărăm făină pe masă şi întindem o foaie dreptunghiulară, groasă de 1 cm. Tăiem foaia în cubuleţe. Aşezăm cu o lingură prune pe fiecare cubuleţ.

Împăturim cele 4 capete bine ca să nu iasă siropul apoi întoarcem moşocoarna cu capetele în jos şi o aranjăm în tavă. Procedăm la fel cu tot aluatul până terminăm.

Încălzim cuptorul şi coacem moşocoarnele la o temperatură de 180 de grade aproximativ 50 de minute, până devin rumene şi au fundul tare.

Când sunt gata se stropesc cu apă şi zahăr şi se acoperă cu un prosop/folie aluminiu.

sursă foto: Ţara Binşului – Terra Beiusensis (Ioan si Daciana de la Şuşti)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *