Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Buteliile nu dispar prea curând din Beiuș: Nu există niciun proiect de introducere a gazului la nivel de gospodării în Beiuș!

articol publicat în august 23, 2021

La ultima ședință de Consiliu Local a municipiului Beiuș din discuțiile între primarul Gabriel Popa și liderul PSD, consilierul local Stela Babău, a reieșit o concluzie clară: Buteliile nu dispar prea curând din Beiuș! Nu există niciun proiect de introducere a gazului la nivel de gospodării în Beiuș!

Stela Babău: Fiind vorba despre încălzirea municipiului Beiuș, proiectul cu gazul mai este în discuție vizavi de Beiuș sau singura sursă de încălzire este apa geotermală? Bineînțeles că lemnul există, nu l-am exclus. Dacă mai aveți în vedere încălzirea cu aducerea gazului în Beiuș?

Gabriel Popa: Pentru încălzirea gospodăriilor, evident că având în vedere că 70% din Beiuș se încălzește cu agent geotermal, plus cu noul foraj, după studiile făcute în 2016 de societatea din Islanda, va duce 100% ca și încălzire geotermală.

Partea de gaz o să o folosim pentru parcul industrial și zonele industriale. Nu este eficient și nu există niciun proiect de introducere a gazului la nivel de gospodării.

Stela Babău: Domnule primar, dat fiind faptul că sunt foarte mulți cetățeni de vârsta a treia în apartamentele din centrul orașului și locuiesc la etaje peste 3, nivelul 3, problema este la bucătărie, cetățenii se descurcă foarte greu cu căratul buteliilor pentru aragaz și blocurile neavând lifturi se descurcă foarte greu și solicitările sunt cu privire la folosirea gazului la bucătărie. Eu cred că fiecare cetățean din municipiul nostru și-ar dori să gătească cu gaz și nu să care butelia.

Gabriel Popa: Da, este o problemă pentru cei mai în vârstă dar subiectul este mai delicat și sunt legi specifice în acest sens. Operatorii care sunt în domeniu nu o să facă investiții pentru uzul casnic de jos consum. Aceste investiții se fac doar pentru un consum care să justifice investiția. Nu vor veni fără o prognoză pe zece ani, prin care să-și scoată banii.

Stela Babău: Ați făcut un studiu cu privire la alimentarea cu gaz a municipiului Beiuș, ca să vedeți câți din cetățenii municipiului își doresc sau nu? Din punctul meu de vedere eu observ că Transgaz-ul are monopol la încălzire iarna sunt situații destul de grele pentru cetățeni, adică căldura nu ajunge la parametrii necesari, varianta alternativă nu există decât gazul, în viziunea mea. Din punctul acesta de vedere eu vin cu rugămintea să faceți totuși un studiu să aflăm câți dintre cetățeni își doresc și câți nu și apoi să decidem.

sursă video: Primaria Municipiului Beius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *