Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Meciul Orban – Cîțu inca se joaca si e pentru Romania

Initial, Bolojan a declarat ca va lasa la latitudinea fiecarui delegat PNL Bihor sa aleaga pe cine vrea, va actiona democratic. Apoi liberalii bihoreni au votat pentru motiunea lui Orban in proportie fantastica, galactica.

Sa fi fost doar un exercitiu de imagine a unui lider care controleaza tot in filiala, pana la sange?

Fara indoiala ca a fost si asta, dar nu numai atat. A fost mai mult, zic eu. A fost o fotografie a unui LIDER adevarat, cu care filiala PNL Bihor a castigat tot ce se putea castiga in judet, pe care oamenii il urmeaza nu numai de frica, ci si pentru ca au siguranta ca le poate reprezenta interesele lor si ale partidului.

Cand castigi ca Bolojan la Bihor, iti permiti sa penelizezi suficient si peste tot, astfel incat toti cei care conteaza sa aiba un loc al lor, sa fie multumiti, sa aiba sentimentul ca dupa fapta a venit si rasplata. In conditiile astea, cele aproape 200 de voturi din congres se stiu exact unde vor merge.

Exemplul Bihorului fascineaza in PNL, indiferent de filiala, mai buna sau mai slaba, mobilizeaza peste tot in jurul figurii Bolojan, asa cum mai demult mobiliza in jurul lui Blaga. Totodata, Orban este genul de candidat care se coboara simpatic la ultimul primar de comuna, la ultimul veteran, caruia doar respectul in partid i-a mai ramas ca obiectiv de cariera, care raspunde la telefon oricui, pana la ore tarzii.

Pe cealalta parte e Cîțu, tafnos si intepat, inconjurat de personaje percepute ca parasutate si nefaste de activul PNL de la baza -Turcan, Gorghiu, Rares Bogdan -o camarila demna de caderea in neant a lui Traian Basescu, comparabila cu Udrea, Cristian Petrescu & Co.

Cat dintr-o delegatie poate controla un lider judetean de felul celor care sustin motiunea Cîțu? Am intrebat cativa vechi si destul de grei in politica -invariabil, raspunsul a fost undeva la 60% din delegatie. Sistemul este piramidal, exista sub lider diferite nivele ale persuasiunii care, cu cat liderul este mai vulnerabil, cu atat determina o piramida mai instabila si mai difuza decizional. S-ar putea ca, simtind vant serios dinspre o anumita directie, nivelul 2 de sub lider sa produca defectiuni, cu perspectiva de a deveni nivel 1.

Nu stim si nu vom putea sti, dar un lucru este cert de pe acum -Bolojan a inceput o campanie subtila in PNL, nu neaparat pentru Ludovic Orban, cat, mai ales, inspre beneficiul si interesele propriei cariere politice. L-a ales pe outsider, dar un politician de talia lui se bazeaza pe multe lucruri, nu face miscari decisive gratuit, stie cu mult mai mult decat stim noi, muritorii de rand.

In punctul acesta revin la un articol al meu anterior, in care ma intrebam daca scandalul dezvaluirilor despre Cîțu e opera patronilor sai nevazuti sau a adversarilor acestora.

Pozitionarea presedintelui Johannis, coroborat cu tot ce se stie si s-a mai scris, ma face sa cred ca atacul e din alta directie, de la adversari.

Bihorul, desi judet la granita de vest a tarii, are o buna relatie si cu estul geopoliticii, printr-o serie de personaje bine ancorate si inca active si nu este exclus ca epopeea presedintiei PNL sa aiba la baza o confruntare subterana a doua optiuni fundamentale, poate nedecise pe deplin inca, privind Romania.

Prin targul politic se aude ca urmeaza si alte dezvaluiri despre actualul prim-ministru.

Vom trai si vom vedea. Ce stim pentru moment e ca in PNL meciul inca se joaca. Foarte probabil ca se va juca din ce in ce mai intens si mai la baioneta, intr-o Romanie devenita camp de batalie strategic al marilor interese geopolitice.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *