Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj (INTERVIU): Vom continua acțiunile de combatere a braconajului piscicol și a poluării cu deșeuri

Într-un interviu acordat în exclusivitate Apuseni Info, Asociația Naționala de Combatere a Braconajului și Poluării, Filiala Cluj ne-a prezentat un scurt sumar al acțiunilor întreprinse de până acum, relația cu instituțiile statului și ne-a prezentat planurile și obiectivele de viitor ale asociației.

Apuseni Info: În ultima perioadă Asociația Naționala de Combatere a Braconajului și Poluării, Filiala Cluj a fost extrem de activă în județul Cluj, organizând mai multe acțiuni. Ce își propune în general să facă asociația, care sunt obiectivele acesteia și ce considerați că puteți îmbunătăți în județul Cluj prin activitatea dumneavoastră?

ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj: Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării este destul de veche la nivel național, însă filiala Cluj este încă la început, suntem în plin proces de stabilire a proiectelor de viitor, dar ca să ne dăm seama exact de direcțiile prioritare în care vom merge, în primul rând acționăm. 

Obiectivul principal al asociației este să îndreptăm anumite comportamente ale cetățenilor, nu tocmai benefice pentru mediul înconjurător și pentru fauna sălbatică sau acvatică. Una dintre soluțiile în acest sens este de a crea proiecte cu scop educativ și informativ pentru cetățeni, care să-i învețe cum să se comporte cu natura și să o protejeze. Până în prezent, am avut acțiuni de responsabilizare a pescuitului și a minimizării incendiilor și abandonului de deșeuri în locuri nepermise.

O altă abordare care ne diferențiază de alte ONG-uri care fac activism și care sunt mai blânde cu cetățeanul care nu dorește să respecte legea sau nu are educația necesară în acest sens, dacă putem spune așa, este intrarea efectiv în problemă, intervenția pe teren, la momentul săvârșirii unei infracțiuni sau nereguli. Mai exact, căutăm să tratăm cauza, nu efectul. Desigur, în unele situații problema rezidă în cadrul autorității locale, cetățeanul fiind doar o verigă într-un lanț de nereguli.

Apuseni Info: Colaborați cu instituțiile statului? Și aici ne referim la poliție, jandarmerie, ISU, Garda de Mediu și alte instituții de profil?

ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj: Da, cele mai multe acțiuni de până acum le-am realizat împreuna cu IJJ – Jandarmeria Cluj, cărora le mulțumim pentru deschidere și dorința de schimbare. De asemenea, mulțumim Poliției Locale Cluj-Napoca pentru disponibilitate și intervenția în câteva cazuri. Chiar dacă suntem la începutul colaborării oficiale, pe viitor vom fi mult mai puternici împreună, pentru că știi cum se spune, “unde-s mulți, puterea crește”

Discuții și colaborării prietenoase și eficiente am avut și cu Poliția Română, cu Serviciul Arme și Explozivi, cu Sectia 8 rurală Huedin, din cadrul IPJ Cluj. De asemenea, am solicitat intervenția ISU de câteva ori și am beneficiat de ajutorul lor. În concluzie, autoritățile sunt deschise și foarte implicate când le cerem ajutorul, dovadă că problema este alta. Dacă se dorește, se face! Din păcate am auzit și multe scuze și am sesizat probleme de comunicare interinstituțională, cu alte ocazii, dar noi ne dorim să construim o imagine publică bună împreună și să arătăm meritele lor.

Ținem legătura și cu conducerea Gărzii de Mediu, le comunicăm numeroase sesizări, însă parteneriatul cu aceștia încă nu este unul uniform.

De asemenea, am avut acțiuni la care am solicitat și reprezentanți din cadrul primăriilor, în unele situații a ieșit bine și asta, în altele nu au dorit să se implice. Avem chiar semnat un protocol cu o primărie de la munte, să sperăm că vor fi deschiși și alți primari la cooperare în vederea remedierii problemelor, pentru că există peste tot, în măsură diferită.

Apuseni Info: În ultimii treizeci de ani păduri întregi din Munții Apuseni au fost defrișate. Sunteți deciși să luptați mafia lemnului din Apuseni?

ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj: Da, se află printre obiectivele noastre, însă nu se rezumă a verifica de către noi tăieri sau transporturi, împreună cu organele de control. Problemele sunt complexe și după cum se știe, multe sunt la un nivel mai înalt. Noi suntem optimiști că vom avea deschidere și transparență și în acest domeniu, cel puțin de la nivel local.

Suntem fericiți să menționăm că avem discuții cu actori implicați în procesul legislativ sau decizional de la nivel local și susținem modificări ale legii, printre care și cele care vor ajuta orice cetățean să identifice și să raporteze orice activități suspecte de tăiere de arbori, la scară mică sau în masă, sau transporturi de masă lemnoasă.            

Apuseni Info: Ați simțit vreun pericol de când v-ați pus în slujba comunității, ați fost amenințați sau agresați în cursul acțiunilor voastre?

ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj: Deocamdată suntem la început și suntem o mână de oameni, din păcate unii consideră că suntem obligați să soluționăm în câteva luni probleme complexe, care pot dura și zeci de ani pentru a le rezolva. Desigur, expunerea creată de toate activitățile de la nivelul asociației este una sporită și cu siguranță ne scot din zona de confort, pentru că apar tot felul de acuzații la adresa noastră, însă indiferent de impedimentele întâlnite pe parcurs, nu ne vom abate de la acțiune și transparență.

Apuseni Info: Ce acțiuni veți organiza în perioada următoare și aici ne referim la antibraconaj si antipoluare în județul Cluj?

ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj: În perioada următoare vom continua acțiunile pe domeniile de interes existente, combaterea braconajului piscicol și a poluării cu deșeuri, însă ne vom concentra și pe încheierea unor parteneriate cu instituțiile doritoare, autoritatile locale, în special, dar și pe atragerea de voluntari, care să se implice activ în proiecte. Puterea noastra stă nu doar în mâinile membrilor, care oricum nu vor putea acoperi toate problemele, cât în ale fiecărei persoane căreia îi pasă de un mediu sănătos.

Aceștia pot să ne ceară sfaturi, însă fiecare cetățean poate sesiza autorităților nereguli, noi intervenind atunci când nu se schimbă ceva pe termen lung.

Susținerea cu informații și sprijin în diverse moduri ne va garanta succesul și continuarea acțiunilor.

Loading

1 thought on “ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj (INTERVIU): Vom continua acțiunile de combatere a braconajului piscicol și a poluării cu deșeuri

  1. Ceea ce se fereste multa lume sa observe, este asociatie, nu este agentie. Este un ong format din cativa indivizi. Care isi permit sa faca masini si echipamente inscriptionate cu tenta guvernamentala. Desigur, nici autoritatile nu observa similitudinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *