Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Huniada din 2024: Cine va ocupa tronul județean din cetatea Devei?

articol publicat în septembrie 7, 2021

No, fraților între cele lumești, cei care faceți politichie pe la Hunedoara, haideți să ne amintim un pic de vara anului trecut ca să înțelegem bine 2024-2028.

În august 2020, mulți social-democrați hunedoreni îi cântau prohodul lui Laurențiu Nistor și deja îi pregăteau costumul pentru sarcofagul politic. Motivele erau diverse, la unii revanşarde, la alții de oportunitate. Mulți ziceau atunci: „Băi, mai bine intram cu Kiszely, chiar dacă pierdem cu el, măcar e mai pentru viitor”.

Lângă Nistor, din pleiada de opincari care îi ling astăzi clanța de la Consiliul Județean Hunedoara, aproape nimeni nu credea în el la modul sincer. Doar două nume au crezut cu tărie în șansa victoriei sale: deputatul Natalia Intotero și viitorul administrator public, Costel Avram, fiind probabil printre puținii grei dintre social-democrații care au mers all in pe cartea Nistor. Aici nu deschidem discuția aportului adus de primarii PSD (și chiar de unii liberali hahahahah, care l-au lăsat pe Heiuș din brațe, omorându-i omul), ci stric de nomenclatura BPJ al PSD Hunedoara.

Laurențiu Nistor, cum doar el știe, a crezut în steaua lui când aproape nimeni nu credea și a umilit PNL Hunedoara: A obținut pe persoană fizică 71.052 voturi, pe când David susținut subțire și de USR a obținut 38.406 voturi.

Poate puțini înțelegeți dar după victoria din toamnă, Nistor a devenit un greu în PSD la nivel național: A raportat două victorii consecutive la Consiliul Județean Hunedoara, în 2016 și 2020, într-un Ardeal total ostil PSD, într-un Ardeal care a întâmpinat PSD cu plăcuța suedeză din plin. Nistor, alături de Buzatu de la Vaslui și paradoxal Mang de la Bihor, este ultimul lider de județ, un clasic al PSD „baron” să zicem, care a fost în CEX-ul PSD sub 4 președinți: Ponta, Dragnea, Dăncilă și Ciolacu.

În 2024, Laurențiu Nistor va avea 73 de ani. Indiferent ce decizie va lua până atunci, PSD Hunedoara, prea curând nu va avea un alt lider care să conducă imperial organizația timp de 11 ani. Probabil că în 2024 i-ar fi mult mai greu să câștige județul dar tot prima șansă ar avea dacă ar candida.

Astăzi, în PSD Hunedoara nu se discută tema succesorului la județ și sigur se va analiza doar când Nistor o va dori, însă haideți să vedem ce lideri au crescut pe lângă Nistor și cine ar putea fi moștenitorul la Consiliul Județean Hunedoara în 2028 sau 🙂 2024.

sursă foto: avantulliber.ro

Costel Avram – Administratorul public al județului Hunedoara

Costel Avram nu este PSDist cu pedigree. Nu are istorie în PSD, are un prezent conjunctural și un viitor oarecum incert în PSD. Să vă amintim, că Avram a fost deputat PRM, apoi membru marcant al PNL Hunedoara. A cochetat cu toate partidele, este uns cu toate alifiile politicii, știe administrație, este un băiat smart și aplicat pe prezent.

Acum, din postura de administrator public, la nivel de interacționare la firul ierbii cu primarii și oamenii se mișcă bine, la fel și din perspectiva comunicării publice, însă oricât ar miza președintele Nistor pe el, la o confruntare directă pe voturi, să zicem cu Prefectul Călin-Petru Marian, din partea PNL, noi considerăm că ar mânca o bătaie zdravănă.

Laurențiu, știm că îți e drag Avrămuț dar nu miza pe un cal pierzător politic și fără pedigree PSDist.

Florin Cazacu – primarul municipiului Brad

PSD nu are mulți primari în Ardeal precum Cazacu. Este printre puținii PSDiști care câștigă ZDROBITOR alegerile din 2004 încoace într-un municipiu. Cazacu are ștaif de lider, asta e cert! A fost șef la sindicat, pe vremuri, în conducere la UTC, șef la PSD Hunedoara ani de zile (în mandatul lui Mircea Geoană), primar al Bradului de 17 ani!

După cum știm, Hunedoara nu este un județ cu un centru de greutate precum Cluj – Cluj-Napoca sau Timiș cu Timișoara, având trei zone destul autonome politic: „Middle-earth” Deva-Hunedoara, cu Orăștie și Hațeg în apropiere, zona Văii Jiului care e total autonomă și zona Brad – Țara Zarandului. Primarul Bradului este printre puținii lideri cu ouă care poate vorbi pe limba celor din Valea Jiului, Crișcior sau Țebea dar și cea administrativă, de la județ, de la Deva.

Cazacu la ce experiență a acumulat și la cât a citit și s-a pregătit în ultimii ani, poate fi un candidat premium al PSD, oricând, la șefia Consiliului Județean Hunedoara.

Și să vă mai spunem ceva: Se spune că la Brad, PSD nu prea există fără Cazacu. Așa și e, însă de când e șef de organizație municipală, se pare că și partidul s-a înviorat, drept dovadă lista de consilieri locali, destul de bună și activitatea tinerilor din organizație.

Florin Cazacu ar putea oricând obține un scor foarte bun la Consiliul Județean Hunedoara.

Radu Barb – directorul la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara

Fostul secretar executiv al PSD Hunedoara și fost deputat timp de câteva luni în legislatura trecută, Radu Barb este omul care spectaculos a reușit să se reinventeze după o perioadă mai nefastă din punct de vedere politic.

Este un tip deosebit de muncitor, cu disponibilitate maximă de a fi în serviciul primarilor, are parte de un mega avantaj cu soția care îi înțelege alocarea de timp spre politică.

Este un bun comunicator, are abilități de lider și într-o competiție deschisă la județ poate face o figură excelentă. Luați în calcul și faptul că actuala postură de director la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara îl menține conectat la jocurile politice de la Deva și în legătură cu teritoriul.

Barb poate fi un bun candidat în viitor.

Bun. Vă întrebați probabil de ce nu spunem nimic despre senatorul Cornel-Cristian Resmeriță, de deputatul Natalia Intotero sau de primarul Hunedoarei Dan Boboutanu? Toți trei au calități indiscutabile.

Celor doi parlamentari jocurile de putere din Parlamentul României le priesc cel mai bine și de acolo pot ajuta cel mai mult județul Hunedoara.

Cornel-Cristian Resmeriță ar putea fi după epoca Nistor, liderul politic la nivel județean, dacă s-ar desprinde de Valea Jiului și ar începe să umble prin județ, însă pentru moment, Resmeriță preferă să-și conserve puterea politică, alături de fratele său, în Valea Jiului.

Natalia Intotero poate ajuta mai mult organizația din Hunedoara de la București. Cunoaște foarte bine toate jocurile de putere de pe malurile Dâmboviței. Să nu uităm, este deputat din 2012, are în portofoliul politic un mandat de ministru și două de secretar de stat.

Dan Bobouțanu pare noul star al PSD Hunedoara, însă fără să-l comparăm ca realizări, ci strict ca ANDURANȚĂ politică, este totuși în spatele lui Cazacu.

Ar mai fi cinci nume pe care nu trebuie să le uităm: vicepreședinții Alin Țambă (liderul TSD) și Ion Bădin și cumva uitat director la Goscom Orăştie, fostul prefect al Hunedoare, Fabius Kiszely. De asemenea, nu trebuie uitați deputații Ilie Toma și Viorel Sălan care oricând pot fi propulsați la butoane, chiar de Nistor.

PNL Hunedoara în epoca Vetuței Stănescu

Cifrele PNL-ului din Hunedoara, în 2020, au fost dezastruoase. Nu le mai repetăm aici. E suficient să amintim atât: PSD Hunedoara la Consiliul Județean – 72.314 voturi, alianța PNL – UDMR – PNTCD – 30.907 voturi.

De fostul deputat Lucian Heiuș, numai de bine. Cu siguranță unul dintre cei mai inteligenți economiști din PNL (chiar dacă inginer de profesie), la nivel național, cu o uriașă experiență în spate, și aici amintim anii când a conduse finanțele în Timișoara, la nivel regional, fostul lider al PNL Hunedoara nu a reușit să îmbrace cămașa liderului de organizație județeană, la nivelul nevoilor primare ale primarilor și liderilor de organizații iar lipitura David – Berbeceanu, la Consiliul Județean Hunedoara, a fost un fiasco total. Și Călin Dud de la Luncoiu de Jos, chiar și în pantaloni scurți făcea mai multe voturi ca David.

Deputatul Vetuța Stănescu, recent ales președinte al PNL Hunedoara, în detrimentul echipei Florin Oancea (primarul Devei) – senatorul Vasilică Potecă, are o misiune foarte dificilă pe 2024: victoria în Hunedoara, în condițiile în care zi de zi principalul partid de guvernământ se erodează la guvernare.

Va conta foarte mult cât va reuși să ajute primarii liberali cu fonduri guvernamentale – celebrul PNDL III și mai ales cum va reuși să vitalizeze organizațiile din Hunedoara și Brad care sunt bătute măr de PSD.

Deputatul Vetuța Stănescu va pregătit bătălia pentru 2024

Experiența Vetuței de la MDRAP este una importantă, de acolo reușind să învețe mult păienjenișul de combinații dâmbovițene. Așa a și făcut rocada mare între Orban și Cîțu. A înțeles că Orban este cartea pierzătoare și a mutat pentru organizație spre Cîțu, chiar dacă creșterea ei politică se leagă de numele lui Ludovic Orban.

Vetuța Stănescu are o misiune foarte grea la șefia PNL Hunedoara, filială considerată Sagittarius A – gaură neagră a PNL din Ardeal. Și greutatea misiunii președintelui Stănescu vine și din comportamentul unor bărbați cu funcții, care mai repede s-ar bucura de insuccesul organizației decât de o victorie în 2024. Dar ce să-i faci, așa-i când în loc de ouă ai ovare…

Deputatul Vetuța Stănescu poate fi unul dintre candidații la Consiliul Județean Hunedoara în 2024. Cu siguranță, și dacă va candida și dacă nu, scopul proaspătului președinte este unul singur: victoria într-un județ roșu, care i-ar asigura șefia organizației mult și bine.

Petru Călin Marian – Prefectul județului Hunedoara

Dacă-l suni la telefon la 01.28 îți răspunde, dacă ești primar PNL, PSD sau din orice alt partid, cu drag participă la un eveniment dacă este invitat. Multe a învățat Petru Călin Marian pe lângă Moloț și multe acumulează acum și în funcția de Prefect, girat de echipa Vetuței Stănescu.

Dacă Marian va mai sta 2-3 ani la Prefectură, PNL Hunedoara mai are o variantă foarte bună de candidatură, un om care știe mai degrabă să-și deschidă uși, decât să le închidă.

Marian nu face greșeala altui fost Prefect și nu-i ia la bani mărunți pe colegii săi din PNL. Aroganța costă și se pare că politicianul zărăndean a înțeles foarte bine asta.

Lucian Heiuș, omul care nu și-a jucat ultima carte!

Țineți minte ce vă spunem: Heiuș va juca multe cărți politice și în viitor. Omul, din postura de șef al finanțelor în regiunea de vest, astăzi secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a fost mai mereu elegant cu mulți actori politici și economici din zonă.

Lui Heiuș îi răspund la telefon și Ghiță Falcă și Ilie Bolojan și mai oricare lider liberal din Ardeal. Heiuș a învățat ceva politică pe lângă Dorin Gligor, însă mai are de recuperat la firul ierbii, acolo unde Stănescu și Marian ară tot.

Heiuș rămâne însă un asset important pentru filiala hunedoreană și realmente un profesionist util județului Hunedoara.

Florin Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului din 2007

Iacob-Ridzi a fost primul liberal hunedorean cu greutate care a simțit oportunitatea de a opta spre tabăra câștigătoare – Florin Cîțu. Iacob-Ridzi are toate atuurile să fie candidatul PNL la șefia județului Hunedoara, însă sursele noastre spun că în acest moment nu are luată în calcul o astfel de variantă. De asta nu l-am pus prima variantă, ci ultima dintre cele patru.

Ridzi este printre ultimii mohicani ai fostului PDL, la butoane, într-o localitate iar experiența sa administrativă și finețea politică pot fi un real folos în următoarele lupte electorale.

Ce variante mai are PNL Hunedoara?

Hai să o spunem direct, Florin Oancea va trebui să confirme al doilea mandat la primăria Devei și să fie reales și într-o campanie când PNL nu e pe val. Senatorul Vasilică Potecă? Poate 🙂 dar mai întâi să-i depășească la notorietate, în zona Bradului, pe Traian Achim-Mărcuş, Calin Dorin Dud, Ovidiu Furdui, sau Horia Jurca.

USR Hunedoara între subprefectul Oana Andreea Biriș și deputatul Pollyanna Hangan

Subprefectul Oana Andreea Biriș și deputatul Pollyanna Hangan sunt cele mai bune variante și cam singurele pentru Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva.

Fostul și actualul președinte al USR Plus Hunedoara (by the way, PLUS nu există în Hunedoara) au un mare atuu: nu au în spate schelete. Sunt curate, fresh și cu posibilitate de creștere în următorii ani, chiar dacă în interiorul filialei județene au parte de o firavă mișcare de opoziție.

Deputatul Pollyanna Hangan are o relație de încredere, apropiată, cu Dan Barna, care este cel mai probabil viitorul președinte al USR, are o relație bună cu ministrul Drulă și este activă în comunicarea publică. De asemenea, Hangan a mai preluat o temă importantă pentru publicul tânăr hunedorean, problemele de poluare de la Chișcădaga, ocolite cu mult talent de către reprezentații PSD și PNL, plus semnele de îndoială cu privire la proiectul de la Rovina.

Hangan taie bine cărțile la București și atenție, să nu vă mire dacă la o posibilă remaniere, Hunedoara va avea post de ministru nu din partea PNL, ci din partea USR!

Subprefectul Oana Andreea Biriș ară județul alături de Prefectul Petru Călin Marian, cunoaște mulți factori de influență la nivel de județ din această poziție și mai ales problemele județului. Experiența președintelui Oana Biriș la o campanie județeană poate fi o mină de aur pentru filiala hunedoreană a USR Plus.

Ce spectacol va fi când doi bărbați din PSD și PNL se vor înfrunta și cu o doamnă din USR 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *