Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Dilemele tarii si ale domnului Cîțu

Existenta programului Anghel Sligny si opozitia la acesta, au darul sa arate destul de clar divergentele de interese din coalitia de guvernare, faptul ca avem in frunte o fragila struto-camila gata sa se dezintegreze la prima furtuna politica mai de anvergura.

Pe de o parte, PNL are primari cu probleme concrete si reale in unitatile lor administrative, care trebuie sa livreze rezultate palpabile electoratului, actiuni si proiecte concrete -canalizare, asfalt, constructii si asezaminte sociale utile si necesare.

Pe de alta parte, un USR crescut si hranit din corporatii, cu incapacitate si lipsa de empatie pentru tot ce inseamna comunitate locala mica sau mijlocie, este profund angajat pentru un traseu al banilor publici dinspre bugetul statului sau al UE spre buzunarul multinationalelor.

Intr-un fel, USR are dreptate cand il acuza pe primul ministru Cîțu de populism politic si calcul electoral intern, in partid. Fara un substantial sprijin financiar difuzat spre baza partidului, spre primarii care controleaza de facto votul filialelor, dincolo de orice influenta a liderilor judeteni, Ludovic Orban risca sa fie votat la congres cu un procent imens, de natura sa transeze lucrurile in PNL pe multa vreme, iar Cîțu sa devina un nimeni in partid si in politica.
Tot USR mai spune zilele acestea un truism pe care il stim cu totii -primarii sunt infometati, la fel ca tot activul de partid de la baza PNL sau PSD, dupa o pandemie care a bagat banii tot in cuferele unor personaje mari, care au facut imparteli doar la varf. E clar ca o parte a acestora se vor dizolva in traseul spagilor.

In alta ordine de idei, tot banii, impartiti proiectelor mici, de anvergura locala si judeteana, vor ajunge, dijmuiti politic sau nu, spre firmele romanesti, vor contribui la sporirea unui capital economic exclusiv romanesc, intarind multe firme de constructii sau productie iesite piele si os dintr-o perioada in care subfinantarea cronica a proiectelor publice de nivel mediu si mic -la care acestea mai au acces de facto in prezent, le-a secatuit de puteri.

Oricum am privi lucrurile, oricum ar fi transate, domnul Cîțu si sustinatorii -cei lipsiti de substanta, gen Rares Bogdan, Florin Roman, Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, vor avea de pierdut.

Daca cedeaza la presiunea USR, Cîțu risca sa fie macelarit in congres de catre proprii primari, daca pierde functia de prim ministru, risca sa devina irelevant in acelasi congres si, odata cu el, cariera personajelor liberale pomenite mai sus va tinde spre o panta descendenta accentuata, spre zero.

Ce e de facut? Un om in postura domnului prim ministru, intr-o dilema grea si esentiala pentru Romania, daca ar avea caracter si principii, cu riscul incheierii carierei in politica, ar forta situatia spre provocarea alegerilor anticipate -o alternativa care nu place USR, dar care are oarecare potential sa coaguleze PNL, sub presiune maxima, in jurul sau. Un om cu caracter nu ar ceda presiunii, ar vedea in primul rand interesul capitalului romanesc in joc.

Are domnul Cîțu un astfel de caracter? Se va bate pana la capat, cu riscul sa devina doar o figura tragica si nimic altceva? Poate merge pana acolo unde sa devina lasat din brate si de catre presedintele Johannis, un alt personaj care a demonstrat ca actioneaza exclusiv din calcul politic si de cariera personal?

Pentru un personaj santajabil copios, naravit de duhul puterii, mult prea lax in valori si credinte personale, ma tem ca nu e posibil asa ceva. Mai mult ca sigur, dumnealui se va ascunde sub poala prezidentiala si va lasa decizia executiva domnului Johannis. Stim de pe acum care varianta va avea de castigat. Multinationalele isi freaca palmile fericite si saisfacute. Firmele romanesti inca mai spera la un os aruncat, care sa le amageasca foamea cronica si perpetua.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian