Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Taina confecționării lespezilor din piatră, în Munții Apuseni, o artă transmisă din tată în fiu

articol publicat în septembrie 5, 2021

În Munții Apuseni, meșterii populari păstrează vie arta populară tradițională și anume taina confecționării lespezilor din piatră, o tradiție care se transmite din tată în fiu.

De-a lungul secolelor, lespedea a fost un obiect casnic nelipsit din locuinţele moţilor, aceste lespezi fiind tigăi din piatră pe care se prepară, de exemplu, gustoasele plăcinte cu brânză.

Procedeul de realizare al lespezilor nu este unor ușor: După ce piatra este identificată şi scoasă din carieră are loc trasarea formei rotunde, apoi urmează cioplirea cu securea, iar ulterior piatra este tăiată cu fierăstrăul la grosimea necesară. În final, lespedea este şlefuită şi capătă un aspect comercial, numai bună de folosit la gătit.

„După ce am terminat cu tăiatul, finisatul, lespedea trebuie unsă cu o bucată de slănină sau untură pus pe ea și lăsată la foc mic sau pe un calorifer, să fie la o temperatură mai mică. După două zile se poate pune pe aragaz, pe plită, se poate prepara pe ea”, a explicat meșterul Petru Popa.

Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Alba, a realizat un material superb cu taina confecționării lespezilor din piatră la unul dintre ultimii mari meșteri ai Apusenilor, din Albac.

sursă video: Centrul de Cultură Augustin Bena – Alba

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *