Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

VIDEO de prezentare al Beiușului, cochetul municipiu de la poalele Apusenilor, de pe malul Crișului Negru

articol publicat în septembrie 6, 2021

Agenția de Management al Destinației Bihor a realizat un VIDEO de prezentare al Beiușului, cochetul municipiu de la poalele Apusenilor, de pe malul Crișului Negru. Videoclipul a fost realizat în 2020 când încă mai era primar Mlendea Căluș-Petru.

Beiuș este un municipiu în județul Bihor, Crișana, România, format din localitățile componente Beiuș (reședința) și Delani.

Obiective turistice:

 • S-au descoperit unele urme străvechi de locuire din paleolitic în toată depresiunea Beiușului, în peșterile de la Chișcău, Valea Sighiștelului, Recaș, Meziad, Câmpani. Pe Piatra Petranilor și la Meziad au fost găsite așezări neolitice fortificate. S-au descoperit unele urme străvechi de locuire din paleolitic în toată depresiunea Beiușului, în peșterile de la Chișcău, Valea Sighiștelului, Recaș, Meziad, Câmpani.
 • În apropiere de Beiuș se află Stâna de Vale, Pietroasa, Padiș, Valea Sighiștelului, Vârtop-Arieșeni (Groapa Ruginoasă, Ghețarul de la Scărișoara), Lacul Vida.
 • Peștera cu Cristale din Mina Farcu, în Roșia (la 20 km de Beiuș).
 • Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa unor veterani din cea de-a doua conflagrație mondială, la poalele unei coline din apropierea Beiușului. Acesta comemorează luptele purtate pentru eliberarea orașului în toamna anului 1944. Monumentul se distinge prin forma simplă și impresionează prin masivitatea sa. Pe postamentul de formă pătrată, din beton, se înalță o coloană din piatră, placată cu marmură albă, având o înălțime de 5 m. În partea superioară are o decorațiune specific militară. La mijlocul coloanei, pe lățimea sa, este săpat un text.
 • Biserica română unită Sf. Dumitru, edificată la sfârșitul sec. al XVIII-lea, sfințită în anul 1800 de episcopul Ignațiu Darabant (din 1948 sediul unei parohii ortodoxe)
 • Biserica ortodoxă din Deal, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril (1784-1790), construită pe cheltuiala coloniei de negustori greci și aromâni
 • Clădirile Colegiului „Samuil Vulcan”, ale Liceului Pedagogic, Casina Română
 • Biserica romano-catolică (sec. al XVIII-lea)
 • Ruinele unei biserici medievale (1413)
 • Biserica reformată (1782)
sursă: Discover Bihor

1 thought on “VIDEO de prezentare al Beiușului, cochetul municipiu de la poalele Apusenilor, de pe malul Crișului Negru

 1. Totuși, unde apare măcar un ( 1) cadru despre Beiuș?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *