Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(FOTO) Lacurile din Munții Apuseni, oaze de natură, sănătate și sport în inima muntelui!

articol publicat în septembrie 8, 2021

Lacurile din Munții Apuseni atrag an de an tot mai mulți turiști dornici să experimenteze frumusețea muntelui cu liniștea apei dintr-un lac.

Anual tot mai mulți își petrec vacanțele în zona lacurilor Tarnița sau Beliș pentru că au posibilitatea să practice sporturi nautice, să pescuiască sau să facă drumeții pe culmile din zonă.

Care sunt lacurile din Munții Apuseni?

Lacul Drăgan sau Floroiu

Lacul Drăgan sau Floroiu este un lac de acumulare situat la poalele masivul Vlădeasa, la intersecția mai multor drumuri forestiere dintre Poieni, Huedin, Ciucea și Stâna de Vale.

Lacul Drăgan are o suprafață de aproximativ 292 ha și o faună consistentă în specii de pești: clean, pastrav indigen, pastrav curcubeu si pastrav auriu, si este astfel, un loc deosebit de ofertant pentru pasionații de pescuit. Și așezarea geografică face ca acest loc să fie extraordinar pentru relaxare, pentru drumeții pe traseele din Bihor-Vlădeasa! Drumul județean de lângă lac duce spre drumul din Valea Iadului, la Remeți, în județul Bihor iar de aici spre o altă zonă deosebită, Stâna de Vale.

sursă foto: gaidospetru.wordpress.com

Lacul Fântânele-Beliș

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj, în inima Munților Apuseni.

A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald, locuitorii din cătunele Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos fiind strămutați. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.

La lac se poate ajunge de pe DN 1R celebrul „drum al moților” denumit și Transursoaia iar la doar câțiva kilometri, iarna turiștii pot face sport pe deja celebrele pârtii de schi de la Mărișel.

Este un lac deosebit de frumos, plimbările cu barca cu vâsle pot fi romantice, însă nu vă recomandăm să înotați în lac.

De asemenea, este interesant și din perspectiva faptului că în unele veri călduroase, în lacul Beliş-Fântânele, de sub lac, îşi face apariţia o biserică, acea construcție părăsită când au fost strămutați sătenii.

Lacul Tarnița

Tarnița este un lac de acumulare din Munții Apuseni care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău din județul Cluj, la vest de municipiul Cluj-Napoca.

Cu o suprafață de aproximativ 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald, unul din afluenții Someșului Mic.

De curând, Tarnița a redevenit o splendoare de lac, o oază de sport și sănătate, după ce autoritățile județene au emis un regulament coerent cu privire la reguli de navigare pe cel mai frumos lac din Apuseni.

Principalele activități desfășurate pe lac sunt navigatul cu iole, plimbarea cu caiacul, pescuitul, înotul și plimbările cu barca. Caiace de una, două sau trei persoane, iole și paddleboarduri (Stand Up Paddle) se pot închiria la Yachting Club Tarnita. Tot aici se oferă și acces la plajă.

Totuși există și asociații cu profil sportiv care organizează periodic concursuri de înot.

Lacul Leșu

Lacul Leșu este un lac de acumulare situat lângă localitatea Leșu pe Valea Iadului în Munții Apuseni județul Bihor.

Este un lac de acumulare cu o suprafață de 148 hectare, volumul de apă realizat prin construirea barajului pe Valea Iadului este de 28,3 milioane m³. Lacul a fost dat în folosință în anul 1973, iar hidrocentrala în anul 1977.

Zona de agrement este situat pe Valea Leșului, iar lacul de acumulare fiind pe Valea Iadului la 20 km de DN 1, șoseaua trecând prin Beiuș, apoi pe un drum forestier spre Stâna de Vale, prin care s-a realizat un acces spre Masivul Bihor-Vlădeasa.

În prezent, lacul Leșu este golit, pe acesta efectuându-se lucrări de consolidare. În 2015, din cauza unor infiltrații, lacul de acumulare a fost golit. 

sursă: voyagetube.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *