Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Cântatul din tulnic în Albac, o tradiție frumoasă din Munții Apuseni

articol publicat în septembrie 8, 2021

În Țara Moților, în munții cei de piatră, există femei și fete care au păstrat tradiția și cântă la tulnic, un instrument de suflat folosit cu secole în urmă ca mijloc de comunicare.

„Tulnicul nostru drag, reprezentativ Țării Moților, este o mândrie, cel puțin pentru mine este o mândrie. Mă simt foarte bine când merg la diferite evenimente culturale și mă pot mândri cu tulnicul, în mod special pentru că este unic.

Am dobândit taina tulnicului de la bunica, am învățat nativ ce-i drept, nu am învățat pe note și nu am studiat pe niciunde. Pe vremuri, tulnicul era folosit ca mijloc de comunicare. Fiecare melodie reprezenta ceva” a explicat Crinela Narița, coordonator al clasei „Instrumente Tradiționale, Cântat din Tulnic” cum a învățat să cânte la tulnic.

Tulnicul este un instrument muzical aerofon, cu forma tubulară, deschisă la ambele capete, muzicianul suflând în capătul cel mai strâmt. Tulnicul, confecționat din coajă de tei sau de salcie, se folosește în special în Munții Apuseni, în Nordul Carpaților Orientali precum și în alte zone din Carpați.

Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Alba, promovează tradiția cântatul din tulnic în Albac, printr-un videoclip excepțional.

sursă video: Centrul de Cultură Augustin Bena – Alba

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *