Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Veste bună din Ștei: Proiect nou de modernizare și extindere a sistemului de alimentare cu apă a orașului Ștei

articol publicat în septembrie 9, 2021

Primarul din Ștei, Iulian Balaj, a anunțat o veste bună pentru bihorenii din Ștei: s-au pus bazele tehnice ale unui nou proiect integrat de modernizare și extindere a sistemului de alimentare cu apă a orașului Ștei.

„Joi, 2 septembrie, la sediul primăriei orașului Ștei, avut loc o ședință de lucru cu participarea personalului din primărie și a firmei de proiectare, în care s-au pus bazele tehnice ale unui nou proiect integrat de modernizare și extindere a sistemului de alimentare cu apă a orașului Ștei.

În urma măsurilor pe care vi le-am prezentat in postarea din data de 1 august, anul trecut, și din care am finalizat cele realizabile, gestionarea distribuției de apă în orașul nostru a fost una eficientă. În acest ultim an, în oraș au fost DOAR DOUĂ întreruperi ale alimentării cu apă, datorate unor intervenții tehnice la rețea, deci putem să spunem că operatorul S.C. Solceta S.A. controlează bine distribuția de apă.

Am reușit să realizăm următoarele măsuri:

  • înlocuirea magistralei de distribuție a apei vechi uzate, care face legătura între Stația de tratare și oraș, cu una nouă.
  • înlocuirea coloanei de distribuție uzate, din inelul perimetral al orașului.
  • realizarea lucrărilor de reabilitare a barajului de pe râul Crișul Pietros, care au ajuns într-un stadiu fizic de peste 75 % și pe care sperăm ca în această toamnă să le finalizăm, dacă vremea ne va permite și nu vor mai fi viituri.
  • finalizarea sistemului de alimentare cu apă din Lacul orașului Ștei, care va fi activat doar atunci când turbiditatea pe râurile Aleu și Crisul Pietros este foarte mare. Apa din supraplinul Stației de tratare provine din aceste râuri, se deversează în lac, iar atunci când turbiditatea este mare lacul funcționează ca un rezervor tampon și furnizează apa necesară, curată, care se pompează în stația de tratare, unde ESTE TRATATĂ, devine potabilă și apoi, este distribuită în rețeaua orașului.
  • recent am finalizat forajul de cercetare a stratelor acvifere din interiorul stației de tratare a apei care ne furnizează un debit de PESTE 6 l/secundă. Cunoscând toți indicatorii forajului vom putea multiplica și obține un sistem de foraje, care ne va asigura AUTONOMIE în alimentarea cu apă a Stației de tratare, în perioada când turbiditatea depășește limitele de prelucrare (videoclip).

Toate aceste măsuri pe care le-am realizat, și viitoarele pe care le vom cuprinde în proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă al orașului ne dau speranța că în condiții normale suntem pregătiți pentru situațiile de criză. Pentru viitor managementul apei va lua în considerare instalarea de dispozitive digitale moderne, prin care vom monitoriza foarte bine gestionarea resursei de apă potabilă în orașul nostru” a anunțat edilul Iulian Balaj.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *