Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPNIE) Voicu Ienci: 2021 la Tebea

Se apropie momentul Tebea 2021 si nu am avut cum sa nu remarc valul de nemultumire pornit pe retelele de socializare. Motivul e simplu si era de asteptat -autoritatile au decis o manifestare restransa, desfasurata doar la mormantul eroului Avram Iancu.

Prin urmare, si anul acesta nu vom avea nici targ, nici spectacol iar unii se intreaba de ce, in conditiile in care, chiar daca pandemia ameninta cu un nou val, exista destule alte manifestari in tara care nu si-au modificat agenda.

Cred ca ar trebui sa ne preocupe mai putin daca avem sau nu spectacol, daca avem sau nu targul si forfota aferenta, si mai mult sa ne straduim sa intelegem semnificatia momentului istoric ce sta la baza evenimentului devenit traditional.

Pe 10 septembrie 1872, eroul nostru national -Avram Iancu se stingea din viata. An de an comemoram un moment tragic, al mortii unui erou, al unui roman devenit exemplu al jertfei si sacrificiului propriului sine pe altarul interesului national.

Vi se pare adecvata o comemorare cu joc si voie buna, cu urlete si fluieraturi? Vi se par patriotici -estetic si moral, betivanii adormiti printre tarabe, precupetele indemnand la chinezarii de tot felul, indivizii indoielnici indopati cu mici si bere pe la corturile partidelor, politicienii valsand fals prin multimea devenita cetatean turmentat, injuraturile si huiduielile, manelele la maxim de sambata noaptea, inghesuiala de masini pe campuri si de oameni in noroi sau praf, dupa cum o fi vremea?

Nu cred ca asa ceva merita sa i se intample, an de an unui Erou. Nu cred ca linistea odihnei dupa o viata de truda si zbucium, pentru devenirea unui popor -inclusiv pentru binele mai mult sau mai putin al fiecaruia dintre noi, cei de azi, trebuie tulburata cu muzica mai buna sau mai proasta, cu ragaieli si manifestari de cort, cu ranjete si pupaturi politicianiste.

Poate pandemia asta e buna si ea la ceva. Poate avem sansa sa ne comportam si sa comemoram decent o figura tragica si eroica a istoriei noastre. Poate se intampla exact ceea ce merita si trebuia sa se intample.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian