Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Cuvântul de învățătură al Părintelui Benedict Bistrițeanul la Catedrala Moților din Huedin

sursă foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

articol publicat în septembrie 11, 2021

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit vineri, 10 septembrie 2021, la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 81 de ani, fiind ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul.

De asemenea, au fost aniversați 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Moților, ctitorie a protopopului Aurel Munteanu, eveniment care a avut loc în data de 20 septembrie 1931.

Despre protopopul Aurel Munteanu

Aurel Muntean, a studiat teologia, slujind la începutul carierei ca preot în Valea Drăganului, din județul Cluj.

Parintele Aurel a păstorit mai mulți ani în parohia Sebeșului Mare (Valea Draganului), după care a fost numit de Consistoriul Eparhial Cluj, protopop al Huedinului în anul 1923. Ca partizan și prieten cu Octavian Goga la Ciucea. A fost ales senator în sesiunea parlamentară din 1926—27.

Ca deputat în Adunarea Națională din 1 decembrie 1918 a reprezentat, ca delegat de drept, despărțământul Huedin al “Astrei” . Pe lângă activitatea religioasă a desfășurat o intensă activitate culturală în cadrul Partidului Național Țărănesc în Consiliul aceluiași municipiu, făcând parte și din delegația permanentă a acestuia.

A desfășurat o intensă activitate în cadrul mai multor societăți de binefacere și culturale din localitate, iar pe teren politic a contribuit la organizarea secției feminine a partidului.

Protopopul Aurel Munteanu a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, în plină ocupație hortystă trecând prin chinuri groaznice. A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *