Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

În iulie 1936, regele Albaniei şi-a petrecut vacanţa în staţiunea Moneasa, la poalele Apusenilor

articol publicat în septembrie 19, 2021

Andrei Andó a amintit recent, pe o rețea de socializare, că în iulie 1936, regele Albaniei şi-a petrecut vacanţa în staţiunea Moneasa, la poalele Apusenilor.

„În iulie 1936, presa anunţa că regele Albaniei şi-a rezervat câteva săptămâni de vacanţă în staţiunea arădeană Moneasa. Regele a transmis în 24 iunie o telegramă la Moneasa, solicitând să se facă toate pregătirile necesare primii sale, la mijlocul lunii iulie.

Astăzi pare neverosimil, dar în epocă staţiunea Moneasa era la modă şi într-un circuit internaţional, pentru că oferea facilităţi rare pentru vremurile respective: transport cu trenul până în centrul staţiunii, bazin cu apă geo-termală, de 23 de grade Celsius şi conţinut ridicat de minerale pe toată durata anului, şi nu în ultimul rând iluminat public şi vile dotate cu energie electrică. Asta însemna, la nivelul anului 1936, confort.

Vestea că regele Ahmed Zogu a decis să îşi petreacă vacanţa la Moneasa a fost publicată în toată presa vremii. Regele a cerut să fie primit la Moneasa împreună cu un anturaj de zece persoane. Pentru el, staţiunea arădeană mai avea un avantaj: siguranţa, în condiţiile în care s-au încercat mai multe tentative de asasinat la adresa sa. Retrasă între munţi, discretă, izolată, oferea cadrul perfect pentru relaxarea unei personalităţi de un asemenea nivel.

Să nu omitem că Moneasa dispunea şi de una dintre cele mai moderne baze de tratament, cu vane individuale de marmură, apartamente spaţioase şi aer curat. Este vorba despre actuala Vilă Nufărul.

Zog I (1895-1961) a fost liderul Albaniei până la ocuparea țării de către Italia Fascistă. A fost mai întâi prim-ministru (între 1922 și 1924), apoi președinte (între 1925 și 1928) și în cele din urmă rege (între 1928 și 1939). Familia regală (regele şi cele trei surori ale sale) prefera să îşi petreacă concediile la Budapesta, la Balaton şi în alte zone din Ungaria” a reamintit dl. Andrei Andó.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *