Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

INTERVIU cu deputatul USR Plus Oana Murariu despre Huedin, Apuseni și activitatea din Camera Deputaților

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Oana Murariu este unul dintre tinerii bine pregătiți care au ajuns în Parlamentul României.

Să fii șefă de promoție la Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, să ai referințe excelente ca avocat, nu este puțin lucru și îți certifică competențele profesionale și dorința de a munci.

Prezența Oanei într-un legislativ care ani de zile ne-a obișnuit cu apariții exotice, mai ales în Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, cu absolvenți de drept la Herculane, este cu atât mai lăudabilă.

Vă invităm să-l cunoașteți pe omul Oana Murariu, pe politicianul USR Plus și pe deputatul interesat de Huedin și de comunele din zona de munte a județului Cluj.

Apuseni Info: Cine este omul din spatele politicianului și deputatului Oana Murariu?

Deputat Oana Murariu: „Este un cântec celebru în limba engleză: sunt iubită, sunt femeie de carieră, sunt copil, sunt mamă, sunt raiul tău, sunt iadul tău, sunt totul între acestea. Întotdeauna mi s-au părut extrem de relevante versurile acestui cântec. Sunt o persoană care dorește să lucreze pentru un bine mai mare decât binele propriu. Vreau ca munca mea și efortul meu să aibă, la un moment dat, impact pozitiv asupra noastră, a tuturor românilor. Sunt obișnuită a munci foarte mult: am finalizat seria în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai ca șefă de promoție, iar apoi mi-am format propriul cabinet de avocat și mă prindeau nopțile la cabinet soluționând problemele clienților.

Acum sunt parte dintr-o echipă care și-a propus să soluționeze problemele țării și mă prind nopțile în Parlament sau în județul Cluj, în circumscripție, la întâlniri cu oamenii. Problemele țării sunt mult mai complexe și orice efort din prezent poate să aibă rezultate peste ceva timp. Trebuie să avem răbdare. Rezultatele instantanee sunt destul de rare, mai ales când trebuie să repari ceea ce nu s-a realizat în zeci de ani sau s-a făcut greșit”

Apuseni Info: Sunteți o prezență „new entry” în politica de la Cluj. Practic înainte de a obține mandatul de deputat nu ați avut altă demnitate publică. Cât ați recuperat din mers? Cum vă descrieți activitatea în Camera Deputaților?

Deputat Oana Murariu: „Fiind jurist, m-am integrat foarte ușor în activitatea Parlamentară. Cred că sunt unul dintre cei mai activi membri ai comisiei din care fac parte: Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților. Mi-a fost destul de ușor să concep și înregistrez proiecte de lege în calitate de inițiator pentru că am văzut atât de multe probleme din ,,lumea reală” anterior, în calitate de avocat, prin prisma unghiurilor diferite din care oamenii îmi prezentau situația lor și diversitatea poveștilor cu care am fost confruntată, încât acum doar a trebuit să pun soluția legislativă la unele dintre aceste probleme, cu impact general, ,,pe foaie”. Organizez diferite dezbateri, mese rotunde, toate cu scopul de a discuta idei și proiecte de lege și sunt invitată săptămânal la astfel de discuții și evenimente.

Probabil în luna octombrie va intra în vigoare prima lege concepută de mine, privind asigurarea coerenței în legislația muncii, cu beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori- la câteva luni de la începerea activității în cadrul primului mandat. Am și alte proiecte de lege în derulare – în special în zona de justiție pentru că poți maximiza șansele de a împinge proiecte în domeniile în care ești specialist. Lucrez pentru degrevarea instanțelor de judecată pentru că o justiție eficientă e cea în care judecătorul are timpul necesar pentru a asculta cât mai atent problemele oamenilor și apoi a le putea rezolva cât mai corect”.

Apuseni Info: În zonele Măguri-Răcătău – Gilău și Mărișel – Beliș gaterele nu au avut milă cu pădurea în Apuseni. Cum veți contribui la oprirea acestui dezastru care zi de zi distruge pădurea și natura?

Deputat Oana Murariu:Colaborez cu colegii din USR PLUS care acționează preponderent pe partea de mediu și cu consilierii noștri locali din zonă sau membrii care îmi sesizează astfel de probleme. Am discutat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și am facilitat audiențele colegilor cu secretarii de stat responsabili cu aceste probleme. E o problematică în sarcina executivului, deci a Guvernului, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Eu îmi aduc aportul facilitând dialogul cu factorii decidenți. Legile pot fi bune, dar trebuie respectate în practică… De asemenea, Ministerul Justiției a reluat în discuție proiectul de lege privind DNA-ul pădurilor, însă sub forma specializării unor procurori asupra infracțiunilor de mediu. Am participat și la aceste discuții”.

Apuseni Info: De ce ar trebui un tânăr să aleagă să USR PLUS și nu PNL sau PSD? De ce să susțină USR Plus exceptând deja celebrul argument al „omului nou”?

Deputat Oana Murariu: „USR PLUS este singurul partid care chiar a venit cu reforme reale, fără compromisuri, pentru România. Și am demonstrat acest lucru prin activitatea miniștrilor și parlamentarilor noștri. Nu se pot schimba lucrurile în România fără reforme semnificative, însă trebuie ca decidenții să și le asume cu adevărat, nu doar la nivel discursiv.

Partenerii din coaliția de guvernare, PNL și UDMR, și-au asumat reforme pe foaie, ba chiar am votat împreună programul de guvernare. Când a trebuit să trecem la fapte, lucrurile s-au schimbat. Cel mai relevant exemplu, desființarea SIIJ, o măsură atât de necesară pentru justiția românească. Parte din politicienii UDMR și PNL refuză acum să-și respecte promisiunile electorale invocând, culmea, că ”nu este o prioritate penrtu România”. Românii s-au săturat de politicieni care una spun și alta fac. USR PLUS e singurul partid care prezintă coerență din acest punct de vedere: noi chiar facem tot posibilul să implementăm proiectele pe care le-am anunțat și nu vom renunța până nu le vom obține, chiar dacă rezultatele vor apărea mai târziu, iar nu mâine sau peste câteva luni. România are nevoie de oameni care să nu renunțe și să privească mereu spre obiectivul final.

Apuseni Info: V-ați deschis un cabinet parlamentar în Huedin. Ce vă propuneți să faceți pentru locuitorii din Țara Călatei? Cât de des ajungeți în Huedin?

Deputat Oana Murariu: „Biroul Parlamentar din Huedin se adresează locuitorilor întregii zone de vest a județului Cluj, nu doar cetățenilor din Huedin, aspect pe care îl reiterez cu fiecare ocazie. Vin în Huedin o dată pe lună și am audiențe de fiecare dată. În Huedin, deja mă recunoaște și mă oprește lumea pe stradă să discutăm. Ca parlamentar proiectele de lege avute în vedere nu pot fi cu localizare – proiecte pentru Huedin, proiecte pentru Beliș etc., ci vizează locuitorii din toată țara. Cu toate acestea, până în prezent, am discutat cu primarul orașului Huedin, cu managerul Spitalului Orășenesc Huedin, pentru a încerca să ajutăm punctual în unele dificultăți, de exemplu, încurajarea medicilor să participe la concursurile pentru posturile deficitare. La fiecare vizită pentru audiențe cu cetățenii, împreună cu consilierii locali fixăm întâlniri cu autoritățile sau alte persoane relevante pentru a identifica nevoile și cum ne putem implica”.

Apuseni Info: În ultimii doi ani, circulația pe DN1 E60 în zona Huedinului a fost dezastruaosă, de la Gilău în Poieni circulându-se foarte greu. Considerați că o centură a orașului poate rezolva din problemă? Dacă da, ce veți face în această direcție, dacă nu ce alte soluții sunt pentru descongestionarea traficului din zonă?

Deputat Oana Murariu: „Locuitorii din toate municipiile și orașele își doresc, pe bună dreptate, o centură ocolitoare, însă nu se pot bugeta toate în același timp. Este rolul formațiunii politice din care fac parte, USR PLUS, să susțină în continuare oameni precum Cătălin Drulă, care sunt preocupați, pasionați și extrem de activi în a identifica soluții pentru probleme precum cea semnalată”.

Apuseni Info: Încă de acum opt-zece ani a fost promis un parc industrial în Huedin. Ce ar însemna un asemenea obiectiv economic pentru Țara Călatei?

Deputat Oana Murariu: „Toți parlamentarii USR PLUS susțin această idee, a unui parc industrial în Huedin. Ar însemna mai multe locuri de muncă, activitate economică mai intensă, mai multe lucruri de făcut în timpul liber de către locuitorii din zonă. Există doar avantaje și de aceea vom continua să sprijinim realizarea lui”.

Apuseni Info: Județul Cluj are o mare parte din suprafața Munților Apuseni, inclusiv din Parcul Natural Apuseni. Ce propuneri de dezvoltare a turismului montan aveți, având în vedere peisajele spectaculoase din Apuseni, bogăția de trasee minunate, peșteri, localități cu un potențial turistic uriaș dar și cu un potențial cultural și de patrimoniu deosebit?

Deputat Oana Murariu: „Colegii noștri consilieri județeni au elaborat mai multe strategii de dezvoltare a turismului la nivelul județului Cluj, bineînțeles, inclusiv în ceea ce privește Parcul Natural Apuseni și intenționez să le vin în ajutor cu tot ceea ce voi putea în acest sens în momentul în care vor fi finalizate și vom fi pregătiți să le punem în practică. În al doilea rând, în calitate de parlamentar, voi încerca să promovez cu orice ocazie și printr-o prezență constantă întreaga zonă turistică”

Apuseni Info: Sunteți un om politic tânăr și în primul rând vă adresați generației dumneavoastră. Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în zona Huedinului, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Cluj-Napoca și Occident fiind evident?

Deputat Oana Murariu: „Din discuțiile pe care le-am avut cu tinerii din Huedin, problema principală o constituie lipsa activităților în timpul liber. Apoi lipsa locurilor de muncă bine plătite este un alt factor. Ar trebui să existe o preocupare mult mai intensă a administrației locale – a primarului și a consiliului local – înspre dezvoltarea activităților recreative la nivel local. De exemplu, un club de lectură pentru cei mici nu e dificil de implementat – o idee pe care am discutat-o cu consilierii locali USR PLUS din Huedin. La fel campionate de șah sau de diferite sporturi sau jocuri care să îi atragă pe cei tineri, organizate la nivel local. Astfel, va fi mult mai entuziasmant să concureze la nivel local cu colegii, cu cei pe care îi cunosc, decât să meargă în Cluj-Napoca la mall singuri. Crescând împreună generațiile cu astfel de activități, se dezvoltă armonios comunitatea și sentimentul de acasă, îi va determina pe tineri să rămână și să dezvolte comunitatea”.

Apuseni Info: Care este comunicare dumneavoastră cu primarii din zonă? Ați avut discuții și întâlniri cu edilii din zona de munte a Clujului și din zona Huedinului?

Deputat Oana Murariu:Până în prezent am avut întâlniri cu primarul orașului Huedin și cu primarul comunei Măguri-Răcătău. În calitate de parlamentar vizez activitatea din întregul județ Cluj, cu 81 de unități administrativ-teritoriale. Având birou parlamentar în Huedin, zona de munte a județului Cluj va beneficia, indiscutabil, de o atenție mai sporită în perioada următoare și vom aveam întâlniri și discuții periodice”.

Apuseni Info: Aveți modele în politică, lideri actuali sau istorici? Din România sau altă țară?

Deputat Oana Murariu: „Încerc să fiu cât se poate de realistă și cu picioarele pe pământ. Mă ghidez după principiul conform căruia trebuie tu să încerci să fii azi mai bun ca ieri, mâine mai bun ca azi și să nu renunți. Diverși lideri sau modele inspiraționale au avut complet alt context, au trăit într-o cu totul altă epocă. Nu trebuie să copiezi pe nimeni, ci trebuie să fii tu însuți. După părerea mea, doar așa vei reuși să duci până la capăt – și cu mintea, dar și cu sufletul – proiecte cu impact pentru țară”.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați trei principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Deputat Oana Murariu: „Implicare, autenticitate și anduranță. Cred în implicarea pentru interesul colectiv, iar nu pentru cel individual. Ne-am săturat cu toții de politica ultimilor 30 de ani, conform căreia niciodată politicienii nu se coboară de pe piedestal și vizează doar interese personale. Dezvoltarea și evoluția României este imposibilă cu o astfel de politică. . Cred, de asemenea, în autenticitate, așa cum am spus și mai sus. Nu în ultimul rând, doar bunele intenții nu sunt suficiente și de aceea cred în anduranță, în muncă și în sacrificii mari pentru rezultate durabile, iar rezultate de substanță, cu impact, nu vin peste noapte, apar în urma unor eforturi susținute. Împreună cu colegii de la USR PLUS am demonstrat că suntem gata să ne implică 100% pentru schimbarea României, oricâte pierdici am întâmpina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.