Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

După Serbarea de la Țebea, Nicolae Furdui Iancu a lansat videoclipul „Drumul Iancului” pe melodia „În munții Abrudului”

articol publicat în septembrie 21, 2021

După Serbarea de la Țebea, Nicolae Furdui Iancu a lansat videoclipul „Drumul Iancului” pe melodia „În munții Abrudului”. Vă reamintim, artistul a participat alături de mai mulți moți la „Drumul Iancului” cu ocazia Serbărilor Naționale de la Țebea.

„Am auzit vorbindu-se despre el în fiecare sat, în fiecare cătun uitat pe culmile Apusenilor. Și-aproape nu-i moț să nu fie convins că, măcar o dată, pasul Iancului va fi călcat și țărâna din ograda sa… Poate așa s-a și întâmplat, căci chipul lui Avrămuț al lor, stă încă, în casele moților, lângă icoanele cele sfinte.

Început la Vidra, cu un prunc legănat în luica aninată de grindă, DRUMUL pământean al IANCULUI s-a oprit la ȚEBEA, la rădăcină de GORUN și de NEAM. Cifrele seci spun că, între cele două hotare, sunt 45 de kilometri. Sufletul românesc ne spune, însă, că-i CALE de-o VIAȚĂ, de-o ȚARĂ, și de-un DOR, rămas încă neîmplinit – „Unicul dor al vieții mele, fiind ca să-mi văd națiunea mea fericită…” – spunea Crăișorul.

În miez de septembrie, ROMÂNII Iancului se-adună la Țebea, din toate cele patru zări, să-i cinstească amintirea, să aprindă o lumânare și să-i așeze un buchet de flori pe mormânt.

Câțiva ROMÂNI – pui de MOȚ – cei mai mulți dintre ei, și-au propus să străbată DRUMUL IANCULUI, PE JOS, prin cătune care-au fost cândva locuite de oameni faini, pe sub umbra pădurilor (câte vor mai fi fiind în picioare!), prin sate de oameni gospodari, pasul lor refăcând peste timp, UN DRUM ÎNSPRE NOI ÎNȘINE, ca neam, cum o făceau odinioară, cei din CEATA CRĂIȘORULUI.

Vor fi fost mult mai multe drumurile Iancului, de-a lungul și de-a latul APUSENILOR și a ȚĂRII. Mulți ar trebui să fim și noi, atât în miez de septembrie, în fiecare an, cât și în fiecare zi din viața noastră, pe „DRUMUL ACESTA SIMBOLIC, ÎNSPRE ROMÂNIA DIN NOI” – fiind imperios necesară „O URMĂ DE LĂSAT PE PĂMÂNTUL PRIMIT DREPT MOȘTENIRE DE LA ÎNAINTAȘII NOȘTR„” a transmis Nicolae Furdui Iancu la premierea videoclipului.

Pentru a viziona videoclipul, dați click pe imaginea de mai jos:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *