Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Parchetul din Brad a fost sesizat pentru „posibile deturnări de fonduri publice” în speța subvenției TERMICA Brad S.A.

articol publicat în septembrie 27, 2021

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad a fost sesizat astăzi de consilierul local USR Plus Brad, Raul Matei, cu privire la „posibile deturnări de fonduri publice” în speța plății subvenţiei energiei termice pentru municipiul Brad care „se asigură în integralitate, an de an, de la Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului” conform consilierului local.

Ce se arată în sesizarea depusă de Raul Matei?

„Vă rog să luaţi act de cele descoperite de mine în munca de consilier local şi membru A.G.A., să cercetaţi şi să dispuneţi conform legii fapta/faptele funcţionarului/funcţionarilor publici pentru următoarele două aspecte:

  1. În România energia termică produsă centralizat pentru populaţie este subvenţionată. Formula de calcul pentru energia termică vândută populaţiei este următoarea:

Preţul energiei termice = preţul de facturare la populaţie + subvenţia.

Cele două componente, preţ de facturare la populaţie şi implicit subvenţia sunt stabilite prin Hotărâre de Consiliu Local.

Preţul energiei termice este stabilit după un algoritm bazat pe indicatorii tehnico-economici ai societăţii, în cazul municipiului Brad S.C. TERMICA BRAD S.A. şi se verifică, respectiv se aprobă ( după rezolvarea eventualelor observaţii ) de către A.N.R.E. ( Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei).

Subvenţia se achită de către Primăria Muncipiului Brad şi rezultă din produsul dintre energia termică vândută populaţiei X valoarea subvenţiei.

Municipiul Brad prin proasta administrare, în sensul că nu se ţine cont de corelarea cheltuielilor cu a veniturilor şi nu sunt stabilite obiectiv şi profesionist cheltuielile cu importanţa cea mai mare pentru dezvoltarea sănătoasă a municipiului şi bunăstarea cetăţenilor, solicit an de an fonduri de la Guvernul României, respectiv de la Fondul de Urgenţă aflat la dispoziţia Guvernului României. Edilul municipiului Brad, dl. Cazacu Florin a solicitat în fiecare an şi a primit ajutor financiar pentru asigurarea agentului termic în anotimpul rece pentru populaţie, pentru instituţiile publice, agenţii şi societăţile comerciale. Subliniez că aceste fonduri primite au avut o destinaţie explicită :

ASIGURAREA AGENTULUI TERMIC Şl FUNCŢIONAREA ÎN CONDIŢII OPTIME A SISTEMULUI CENTRALIZAT DE ÎNCĂLZIRE TERMICĂ A MUNICIPIULUI BRAD ÎN ANOTIMPUL RECE.

Din aceste sume primite s-a plătit subvenţia.

Statul roman, prin legiutor, a stabilit o metodologie de verificare a modului de cheltuire a acestor sume. Astfel, dacă sumele primite ca subvenţie sunt mai mari decât contravaloarea cheltuielilor cu combustibil energie şi alte elemente care concură la producerea, distribuţia şi furnizarea energiei termice atunci există SUPRACOMPENSARE. în acest scenariu, societatea de termoficare este obligată să restituie diferenţa Primăriei, care la rândul ei trebuie să o returneze Guvernului. Dacă situaţia este inversă, adică sumele reprezentând subvenţia sunt mai mici decât cheltuielile, atunci avem SUBCOMPENSARE şi diferenţa trebuie dată de Primărie societăţii de termoficare. în perioada 2014-2019 Termica Brad S.A. rambursează aproximativ 5 milioane lei U.A.T. Brad ca supracompensare, supracompensare calculată conform legislaţiei în vigoare şi a procedurii stabilite prin hotărâre de Consiliu Local. Aceşti bani, Primăria trebuia să îi restituie Guvernului. Guvernul a trimis o adresă prin care informa Primăria că nu trebuie să mai restituie aceste sume cu o singură condiţie şi anume să le folosească NUMAI pentru achiziţionarea de combustibil şi alte cheltuieli pentru asigurarea energiei termice în iarna următoare ( adică 2014-2015, 2015-2016 …).

Acest lucru nu s-a întâmplat, din informaţiile mele banii fiind utilizaţi pentru alte cheltuieli care nu au nimic în comun cu destinaţia lor precisă.

Solicit verificarea destinaţiei, a traseului şi a modului de cheltuire a acestor sume rambursate prin supracompensare, precum şi dispunerea măsurilor legale.

2. În data de 16 septembrie, subsemnatul, primesc pe e-mail-ul personal o adresă ( pe care v-o atachez acestei sesizări) din partea Primăriei Municipiului Brad la interpelarea formulată de mine în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Brad desfăşurată în data de 27 august 2021 în care se prezintă că Primăria Municipiului Brad are o datorie către Termica Brad S.A. ( datoria reprezintă subvenţia la energia termică livrată populaţiei ) în valoare de 3.169.309, 43 lei. La data acestei sesizări Termica Brad S.A. are restanţe la achitarea păcurii către furnizor ( posibil şi restanţe la plata energiei electrice ).

Solicit verificări în acest caz, având în vedere că plata subvenţiei energiei termice pentru municipiul Brad se asigură în integralitate, an de an, de la Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului” arată Raul Matei în sesizare.

Apuseni Info a solicitat un punct de vedere primarului Florin Cazacu. Așteptăm răspunsul, feedback-ul domniei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *