Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Florin Roman: Salariul minim brut va crește începând de anul viitor cu 10,9%, de la 2.300 lei la 2.550 lei

articol publicat în septembrie 29, 2021

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, reia astăzi mesajul de ieri al premierului, conform căruia salariul minim brut va crește începând de anul viitor cu 10,9%, de la 2.300 lei la 2.550 lei.

Guvernul României a propus creșterea salariului minim brut cu 250 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, salariul minim brut va crește începând de anul viitor cu 10,9%, de la 2.300 lei la 2.550 lei.

Raportat la cifre nete, salariul minim net va ajunge la 1.524 de lei, cu 138 de lei mai mult decât e astăzi. Aproape 2 milioane de români (mai exact 1.970.000 de salariați) vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie.

Practic, peste o treime dintre salariați (34,7%) vor avea salariile mărite ca urmare a acestei măsuri. Impactul bugetar al creșterii salariului minim va fi 1,8 miliarde lei pentru anul 2022, bani care vor veni din creșterea economică ce va alimenta bugetul de stat.

Creșterea de circa 11% a salariului minim e propusă luându-se în calcul rata inflației, creșterea productivității muncii, creșterea economică prognozată și creșterea câștigului mediu în România.

Creșterea salariului minim se bazează pe o formulă clară, predictibilă. Această creștere este de aproape 4 ori mai mare decât cea precedentă. Trebuie amintit că, în condițiile economice dificile generate de epidemia COVID-19, salariul minim brut a crescut la începutul acestui an cu doar 70 de lei, de le 2.230 de lei la 2.300 de lei.

Guvernul a luat decizia creșterii salariului minim pentru a răspunde creșterilor de prețuri din ultima perioadă. E o soluție concretă și corectă, care ajută mulți români să facă față prețurilor majorate. În același timp, creșterea salariului minim e o nouă măsură în sprijinul categoriilor sociale cu venituri reduse, după promovarea legii consumatorului vulnerabil (care va intra în vigoare pe 1 noiembrie).

Vor urma și alte măsuri care vor ajuta oameni. Propunerea guvernamentală de creștere a salariului minim a fost discutată cu sindicatele și cu patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit.

A existat un consens legat de faptul că salariul minim trebuie majorat. E pentru prima dată după mai mulți ani când există o propunere de majorare a salariului minim agreată din timp, cu mai mult de 3 luni înainte de intrarea în vigoare.

România are nevoie de stabilitate pentru a-și dezvolta în continuare economia și a reuși să crească nivelul de trai ai cetățenilor” a anunțat deputatul Florin Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *