Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, desfășurată la Mănăstirea Râmeț: Ce s-a decis?

Marți, 28 septembrie 2021, începând cu ora 10.00, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, a avut loc ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Alături de Înaltpreasfințitul Laurențiu, la ședință au participat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Întrunirea a avut mai multe subiecte și temeiuri pe ordinea de zi. Dintre acestea, amintim studierea propunerilor privind canonizarea părintelui Dometie Manolache și a părintelui Serafim Popescu, alături de alte câteva teme pastoral-misionare și social-filantropice. La finalul ședinței, ierarhii au săvârșit o rugăciune de pomenire la mormântul părintelui Dometie Manolache, situat în proximitatea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț.

Făcând referire la ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a subliniat faptul că părintele Serafim și părintele Dometie au fost ucenici ai părintelui Arsenie Boca, reliefând astfel lucrarea sfințitoare și roditoare a părintelui Arsenie din timpul slujirii la Mănăstirea Prislop. De asemenea, Părintele Mitropolit a amintit că fiecare ierarh prezent la Ședință a contribuit cu informații inedite în contextul celor două propuneri de canonizare, urmând ca proiectul de studiu să fie înaintat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Dometie Manolache, unul dintre marii părinți duhovnicești ai secolului XX, s-a născut la data de 15 octombrie 1924, fiind originar din județul Buzău. În anul 1945, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București, pe care le absolvă patru ani mai târziu. Vocaţia deosebită pentru viaţa monahală îl determină să se închinovieze la Mănăstirea Prislop, în luna iulie a anului 1949, avându-l ca naș de călugărie pe părintele Arsenie Boca. Părintele Dometie a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959, având ca scop reînflorirea viețuirii monahale de aici și întărirea Ortodoxiei românești. A trecut la cele veșnice într-o zi de duminică, la data de 6 iulie 1975, fiind numit ulterior de către părintele Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Arhimandritul Serafim Popescu s-a născut în anul 1912, fiind originar din localitatea Totoi, județul Alba. După terminarea cursurilor primare și liceale urmate în localitatea natală și la Alba Iulia, s-a înscris la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1936. Pentru completarea studiilor teologice, s-a înscris apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți. După o scurtă perioadă petrecută în Grecia, părintele Serafim s-a întors în țară, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde a fost tuns în monahism în aprilie 1941. Între anii 1944-1954, a fost starețul și duhovnicul acestui așezământ monahal, timp în care a fost colaborator al publicațiilor Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul îndrumării duhovnicești a credincioșilor dreptslăvitori. Părintele Serafim Popescu a trecut la cele veșnice în anul 1990.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *