Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Cîțu si Cioloș au castigat. Cum se vor intelege SUA si Franta?

articol publicat în octombrie 2, 2021

Statele Unita, Germania si Franta isi joaca interesele in spatiul est-european, fiecare individual sau in compromisuri de conjunctura, abordand diferit relatia cu Rusia, in functie de obiective. Scopul final, desi similar, este contradictoriu si disputabil, fiecare urmarind consolidarea propriilor interese intr-un spatiu demarcat de o linie concreta, reprezentata de granitele vestice ale Bielorusiei si Ucrainei. Cine stapaneste aceasta fasie de sfarsit de Europa, stapaneste intreaga entitate politica reprezentata de un continent.

Trei state devin astfel, campul de batalie, paradoxal, mai mult pentru actorii vestici ai unui conflict, decat pentru marele si amenintatorul vecin de la est iar castigatorul ia totul: o Uniune Europeana intr-un moment de ratacire a directiei, o hegemonie asupra relatiei Europa-Rusia si, prin Marea Neagra, trecand prin Asia Centrala, o pozitie de avantaj strategic esential in relatia cu China.

Lupta concurentilor vestici, in grade diferite de penetrare a deciziilor politice nationale, prin procedee si structuri de inteligence, se petrece in Polonia, Ungaria si Romania iar, dintre acestea trei, cea mai expusa este tara noastra, al carei joc de putere si decizie politica sunt cele mai vulnerabile si conditionabile din extern.

Dupa ce presedintele  a incercat o relatie cameleonica si duala, atat cu Statele Unite si cu Germania, strategia se pare ca l-a adus intr-un punct mort: Angela Merkel -principalul mentor si protector al domnului Johannis, se pregateste sa paraseasca puterea, in favoarea unei coalitii inca indecise si in curs de negociere, rezultata din alegerile recente, iar administratia democrata si presedintele Biden au manifestat la nivelul public, vizibil o indiferenta glaciala fata de KWJ, lucru care nu inseamna neaparat ostilitate ci, mai degraba, o atitudine ultimativa pentru transarea loialitatii dumnealui.

Victoria aripii PLUS in USR, desi unii ar putea-o clama ca datorandu-se lui Werner, cel mereu prezent la butoane, asta si in combinatie cu eforturile prezidentiale in reusita impunerii lui Cîțu la varful PNL, mie imi suna a cu totul altceva.

Bineinteles, domnul presedinte stapaneste multe gasti si personaje cu greutate in politica interna, dar cine il mai stapaneste pe domnul Presedinte?

Momentan avem un prim-ministru pe muchie de cutit, care isi joaca sansele saptamana viitoare, un mare partid -PSD, cu rol de arbitru dar care da semne ca se simte inconfortabil in aceasta postura, desi ea nu face decat sa il avantajeze, si un partid cu potential salvator al situatiei, castigat de un apropiat preaplecat al presedintelui Macron.

Domnul Cîțu a intrat de aproape un an definitiv in gratiile presedintelui, cam de cand cancelarul Merkel da semne clare ca isi pregateste pensia unei lungi si prodigioase cariere. Cu trecut american, mai mult sau mai putin nebulos, dar totusi crescut si format in Statele Unite, domnul Cîțu pare sa le reprezinte cu scrupulozitate interesele, in jurul sau grupandu-se si gasca din PNL banuita de ani buni ca avand legaturi speciale cu America (mai mult sau mai putin neoprotestante). Asadar, in povestea de dragoste subita Johannis-Cîțu e pasiune sau interese comune, e iubire sau faptul ca Johannis a ramas doar cu stapanul american caruia i-a acceptat pionul pe post de deputy?

Cum spunea domnul Dragnea, proaspat reintors in politica, mai deunazi, PSD s-a predat serviciilor. La randul lor, serviciile sunt predate presedintelui, care se pare, a trecut cu arme si bagaje doar la americani. Deci, prin deductie logica, PSD, la nivel de decizie esentiala, e tot la americani, in timp ce germanilor, nu demult instapaniti bine pe aici, tot prin intermediul presedintelui, nu le-a mai ramas mare lucru.

Asadar, in batalia pe linia frontului rus, si Rusia si Germania sunt spectatori ai conjuncturii in care America si Franta se pregatesc sa isi dea la gioale, bineinteles, SUA aflandu-se in avantaj covarsitor si decisiv.

De ce? Pentru ca presedintele Johannis poate alege cartea deplinei hegemonii americane, preferand o guvernare PNL sustinuta din umbra de PSD. In acelasi timp exista si varianta coabitarii cu USR -Franta, un armistitiu sau chiar o pace cu efecte geostrategice. Ce va decide domnul presedinte sau, mai bine spus, cum se vor intelege SUA si Franta?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *