Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Cu cinism si intelegere despre USR

articol publicat în octombrie 5, 2021

Va dau o veste proasta: nu a aparut si nu urmeaza sa apara partidul Alba ca Zapada, pe care consilierul prezidential Lazaroiu il prezicea cu atata patima. Nu exista si nu va exista, pentru ca politica -joc al puterilor personale, in primul rand, si abia apoi administratie, patriotism si interes public, nu permite nici in Romania, nici in SUA si nici in Burundi sa apara asa ceva.

Preluarea puterii e indispensabila ajungerii in punctul si pozitia in care sa faci ceva, dar, odata ajuns, te trezesti ca esti dator, pe persoana fizica sau partid, celor care te-au sprijinit, care ti-au tinut scara sa poti urca spre varf. Le esti in continuare dator celor care iti apara pozitia castigata, le datorezi in avans celor care urmeaza sa te sprijine si sa vina langa tine. Ai, in felul asta, un lant nesfarsit de datorii din care e recomandabil sa achiti suficient cat sa iti conservi mijoacele de a ramane pe loc sau a merge inainte.

Ce mai ramane pentru tara si popor? Exact datoria pe care o merita. Corpul social isi vinde (la propriu, nu la figurat) votul pentru o cantitate de satisfactie dobandita la nivelul individului iar satisfactia asta e ceva eminamente subiectiv, in capul omului, mai putin in jurul sau, mai putin pe el si chiar mai putin in stomacul sau. E ceva mai putin despre realitatea prezenta si mai mult despre un viitor, cu proiectia caruia politicianul se joaca asa cum vrea el.

Ma racaie stomacul de foame azi, nu o sa-l votez pe cel care ma anunta ca voi strange cureaua si maine, ci pe cel care imi promite ca voi manca un pui intreg saptamana viitoare, desi habar nu am -nici eu, nici el, cum voi prinde puiul ala, cand nici macar graunte sa il ademenesc nu exista si, chiar daca mai sunt cateva pe fundul sacului, nu am nici o certitudine ca scapa nefurate de altul, la fel de flamand ca si mine.

Un vot se castiga cu o veste buna sau macar cu o veste proasta pentru cel pe care il consider responsabil de imputinarea grauntelor mele. Nici macar nu mai conteaza daca e real sau nu ceea ce cred, atata timp cat capra vecinului, in Romania sau oriunde aiurea, e concept si mijloc verificat de marketing politic.

In Romania am avut multe gogorite de felul asta, fie ca erau albe -ninsoare, fie mulatre sau negre -tuci, incepand de la PD-ul razvratit antiiliescian, la inutilele aripi de gaina ale PNL, la PRM-ul esuat in PSD Dragnea.
Venise, cu ceva ani in urma, vremea sa zamislim din neant altceva, cand lumea nu mai credea in dizidente, sciziuni si divizari prin desprindere, finalizate invariabil in absorbtie.

A aparut USR pe caii promisiunilor mari si revolutionare si multi romani au muscat din halca iluzorie de satisfactie, producand surprize si entuziasm la urne. In realitate, nici partidul asta nu e mai bun sau mai rau decat altele si se comporta in realitate asa cum e normal sa se comporte, pornind de la legitatile obiective ale fiintei si conditiei umane.

Dupa valul de entuziasti clocotitori, cu decibeli la maxim, cu idealuri si fara solutii concrete, a venit linistea organizarii reale, care nu poate face abstractie de oportunism si interese personale, intrucat doar cei atinsi de acesta sunt capabili de conformismul necesar inrolarii in structuri functionale. Asta, in mod natural, a adus cu sine primele acuze, primele semne de aranjamente si smecherii, de coruptie mai mica sau mai mare. E etapa barnista a USR, in care pactul coruptibil e voluntar, facut cu entuziasm chiar, de catre cei care isi intrevad interesul personal, proaspat desprins de ideea abstracta a interesului public.

De aseara, USR a intrat in cea de-a treia etapa fireasca de evolutie. Ciolosismul urmeaza sa rafineze si sa legifereze acest pact, sa creeze teama necesara inregimentarii. Pe baza acestora, idealul carieristic -bazat pe oportunism si obedienta fata de lider la orice nivel, devine regula sanctionabila prin excluderea ce o va putea produce sistemul, ori, si mai rau, prin consecinte suplimentare in planul coercitiv, general al societatii. Temeiuri vor exista pentru fiecare, pentru ca starea latenta de coruptie a unei constructii politice, miscarea inlauntrul ei, o va determina si justifica. Nu te poti duce din punctul A in punctul B fara sa te manjesti, fara sa fi partas la crima politica, fara sa contempli cum un schelet micut iti creste in dulapior.

Sa fiu bine inteles, toate vestile proaste de mai sus nu sunt acuze la adresa USR sau a unor personaje din acest partid, ci sunt reguli naturale ale oricarei constructii politice din orice timp si din orice loc. Se intampla pentru ca asta e omul si pentru ca e firesc si normal sa se intample, iar celor care inca nu cred si nu inteleg, sa nu se mire si sa nu se dea de ceasul mortii ca nu le mai ramane decat o banala placuta suedeza.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *