Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Guvernul Cîțu a plecat. Domnul presedinte mai ramane?

articol publicat în octombrie 5, 2021

Nu mai demult decat saptamana trecuta, domnul presedinte ne spunea ca suntem un stat esuat. Ieri la amiaza  motiunea de cenzura impotriva guvernului Cîțu trecea cu cel mai mare numar de voturi din istoria parlamentarismului postdecembrist.

Tot ieri aveam numarul record de imbolnaviri si decese covid, in timp ce Ministerul sanatatii constata ca sunt intrunite conditiile declansarii Mecanismului european de protectie civila in criza pandemica din Romania.
A urmat conferinta de presa de aseara si o tara intreaga astepta, cu sufletul la gura, un mesaj din partea sefului statului pentru rezolvarea cat mai rapida a crizei guvernamentale. Surpriza: domnul Johannis ne anunta ca va convoca partidele, pentru consultari in vederea numirii premierului, un pic mai incolo, asa, pe saptamana viitoare, de parca toate merg struna si nu se intelege pentru ce atata graba … .

Eu cred ca domnul presedinte a avut dreptate. Romania a esuat ca stat iar societatea romaneasca e in colaps, fiind deschise, prin discurs si pozitionare politica,  falii fara precedent intre grupuri si categorii sociale.

Neincrederea cvasigenerala in vaccin si in masurile sanitare este neincrederea in emitatorii discursului oficial si disparitia constiintei solidaritatii la nivelul global al societatii.

Cum avertizam cu multa vreme in urma, inlocuirea sintagmei PSD cu pesedisti in discursul electoral al urii prezidentiale a inscris Romania pe o cale fara intoarcere iar rezultatul il vedem azi, in marasmul, degringolada si, mai grav si mai dureros, in polarizare si radicalizare.
Ca sef al statului, nu poti sa jignesti sistematic si sa instigi impotriva sutelor de mii de membri ai PSD. Ca fost liberal si presedinte de partid, nu poti sa te implici si sa pervertesti jocul democratic al alegerilor in PNL, lovind in oameni care ti-au fost loiali vreme indelungata. Ca presedinte, nu poti sa calci in picioare USR si segmentele de societate care isi vad sperantele puse in acestia, nu poti sa jignesti in ultimul hal -in discurs de cea mai joasa speta, AUR si pe cei care ii sprijina.

Domnul Johannis s-a autoizolat pas cu pas, s-a decredibilizat sistematic, urmarind interese de castig politic de moment, nepasandu-i nici o clipa de faptul ca functia si misiunea prezidentiala presupune tocmai unirea romanilor in jurul unor obiective comune, peste orice interes de grup sau partid.

Raul a fost facut, rezultatele se vad intr-o societate divizata intre vaccinisti si anti-vaccinisti, intre sustinatori neconditionati ai unor masuri sanitare -uneori aberante si contradictorii si negationisti absoluti, intre cei care vor sa bage tot ce prind la inchisoare si cei care vad doar nevinovati pretutindeni, intre delatori si parati, intre proeuropeni fanatici si eurosceptici dispusi la actiune antieuropeana.

Zilele trecute, domnul profesor Daniel David, rectorul UBB, spunea, pe buna dreptate, ca gestionarea crizei sanitare presupune obligatoriu si initial un pact politic intre toate partidele. Vin si adaug ca un astfel de pact ar trebui sa priveasca scoaterea acestei teme dintre subiectele jocului electoral. Discursul oficial trebuie sa dobandeasca greutatea si increderea necesare unei actiuni sociale unitare.

Se mai poate intampla asta? Mai poate un presedinte ca Johannis sa produca un astfel de pact politic cu actorii loviti si demonizati de dumnealui?
Categoric nu, iar singura solutie pentru viitorul acestui prezent spart si ratacit este nu numai demiterea de ieri a guvernului Cîțu, ci si demisia dumnealui din inalta functie pe care o ocupa. O guvernare de uniune nationala pana in 2024, care sa gestioneze atat pandemia, cat si viitoare alegeri prezidentiale devine absolut necesara.

Un astfel de guvern, care sa reuneasca toti actorii politici reprezentati in parlament, ar fi singurul care ar putea sa isi asume ceea ce administratia Johannis-Cîțu a dovedit cu prisosinta ca nu reuseste -mesajul unitar si credibil privind masurile anti-pandemice, si, totodata, ar putea sa reinstaureze macar un armistitiu social in perspectiva unei paci.

Sunt foarte constient ca ideile expuse de mine nu se intalnesc nici pe departe cu obiectivele personale actuale ale domnului presedinte, dar il anunt ca este singura cale pentru a-si salva mandatele si prestatia politica. Spre deosebire de justitie, istoria dispune de timpul si linistea necesara, de detasarea suficienta unei judecati, de multe ori mai drepte.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Guvernul Cîțu a plecat. Domnul presedinte mai ramane?

  1. Constantin Rușcă spune:

    Nu se poate susține o cerere de suspendare a preș. Iohannis.
    Pe timpul suspendării (o lună de zile), președinte interimar devine președintele Senatului d-na Anca Dragu de la USR, cu puteri depline de a-l desemna pe Cioloș la funcția de Prim-Ministru, ceea ce ar fi o catastrofă pentru țara noastră, ar avea de câștigat doar USR.
    Mai întâi trebuie schimbată d-na Dragu din funcția de președinte al Senatului cu altcineva, cel mai bine de la PSD și apoi se poate sta de vorbă despre suspendarea președintelui.
    România nu poate fi lăsată pe mâna unui membru USR pe perioada de interimat la președinție nici măcar un minut, pentru că ne putem trezi cu ce este mai rău pentru majoritatea populației.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *