Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Domnul Ciolos – intre cacealma si o noua epoca

articol publicat în octombrie 11, 2021

Domnul analist politic Cosmin Gusa, un personaj interesant si bine informat, spunea ca desemnarea de lui Dacian Ciolos la functia de prim-ministru a venit in plic, la summitul din Slovacia -o varianta plauzibila pentru un presedinte in cautarea unei tutele politice la nivelul UE, de cand doamna Merkel a facut pasii de retragere iar presa germana de cel mai inalt nivel il toaca marunt, facandu-l principal raspunzator de actuala criza politica.

Pe de alta parte, reactiile la desemnare nu sunt deloc pozitive si nu dau de inteles ca lucrurile se vor sfarsi prea repede intr-un consens al unei coalitii:

Florin Cîțu, presedinte PNL: „De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.”

Dan Valceanu, vicepresedinte PNL: „Ar trebui sa aiba si voturi acesta desemnare, daca ne uitam la motiunea de cenzura”.

Csoma Botond, liderul grupului parlamentar al UDMR de la Camera Deputatilor: „Sigur, vom discuta, vom sta la masă, dar va fi destul de dificil să ne convingem colegii din UDMR – senatori şi deputaţi – să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş. Vom discuta această situaţie în forurile statutare, dar va fi dificil pentru noi să acceptăm un guvern condus de Dacian Cioloş. Poate preşedintele s-a gândit că există acea majoritate care s-a conturat şi la moţiune. Nu ştim în acest moment pe ce s-a bazat preşedintele, pe ce şi-a bazat această convingere că ar putea exista o majoritate care l-ar vota pe Dacian Cioloş. Singurul element obiectiv este moţiunea de cenzură, alte elemente obiective nu avem în acest moment”.

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor: „Nu, categoric nu il votam. Motiunea PSD a fost  nu doar impotriva lui Citu si a ministrilor PNL, dar si impotriva ministrilor USR. Aceasta propunere este neserioasa. Ciolos a mai fost premier o data si a fost un dezastru. Aceasta propunere este o gluma”.

Lucian Romascanu, liderul grupului parlamentar al PSD de la Senat: „Nu cred că e o propunere serioasă. Nu e făcută cu sensul de a coagula o majoritate. Chiar și cei de la PNL spun că a fost nominalizat Cioloș pentru că e reprezentantul majorității care a dat guvernul jos. Noi nu susținem decât un guvern de specialiști, de tranziție, până la anticipate. Ce facem, îl dăm jos pe Cîțu să o vedem pe doamna Turcan tot la Muncă, pe Cîțu vicepremier la Finanțe, Voiculescu să privatizeze tot la Sănătate? Eu nu cred în seriozitatea acestei propuneri. Poate mă înșel, dar nu cred”.

Claudiu Tarziu, co-presedinte AUR: „Votam impotriva acestui Guvern, clar. Va duce tara cu oistea in gard. Vom face o opozitie acerba”.

Nimic nu da de inteles ca domnul Ciolos va gasi sprijinul politic necesar unei majoritati de investire. Dimpotriva, principalii actori politici au iesit foarte rapid si transant sa infirme posibilitatea realizarii unui acord iar domnul Johannis cu greu poate fi banuit ca se va implica intr-un sprijin concret si substantial materializarii acestuia, date fiind pozitiile dumnealui publice de zilele trecute, in ceea ce priveste criza politica si vina celor care au declansat-o.

A existat un plic? Habar nu am, desi nu pot exclude total asemenea practici, mai ales in contextul surprizei de luni seara.

Mimeaza domnul presedinte indeplinirea dispozitiilor din plicul de care vorbeste Cosmin Gusa? E posibil, dar la fel de probabila poate fi si o impacare subterana, mediata de un prezumtiv si nou-nout tutore politic extern al domnului Johannis.

Daca mimeaza dispozitiile din plicul european, inseamna ca tutorele e la distanta de un ocean. Daca nu o face, inteleg ca a dat Germania pe Franta, fortat de noile realitati politice continentale.

Vom trai si vom afla zilele urmatoare, daca e o miscare politica de maxima greutate, cu implicatii pentru viitorul Romaniei, sau doar o cacealma mioritica intr-o criza ce urmeaza sa se prelungeasca.

Pana atunci, in opinia mea, gasesc certe doar trei lucruri:

  1. Presedintele Johannis, in 7 ani de mandat prezidential, nu a dat nici un moment vreo dovada ca ar fi altfel decat sub tutela unor patroni politici externi, ca ar decide ceva fara a primi mai intai aprobarea acestora.
  2. Domnul Ciolos si personajele politice din jurul dumnealui nu pot fi banuiti nici o clipa ca ar fi naivi, puerili si rupti de adevaratele sensuri ale politicii mai mult sau mai putin la vedere.
  3. Intrarea USR in prim-planul guvernarii este un demers riscant la nivelul imaginii si popularitatii de peste 3 ani ale acestui partid, un fel de all in, care poate deveni si un all out.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *