Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Doi lideri USR din Ardeal, atenți la șahul lui Iohannis: Vom intra, sau nu, să guvernăm?

articol publicat în octombrie 12, 2021

Liderii USR Plus încă nu sunt convinși de sinceritatea propunerii președintelui Iohannis cu privire la nominalizarea lui Dacian Cioloș la funcția de premier, după declarațiile de aseară ale unor lideri ai PNL și UDMR.

Luni, 11 octombrie, după anunțul nominalizării lui Dacian Cioloș

  • Florin Cîțu (președintele ales al PNL, cu sprijinul lui Iohannis): „De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”
  • Kelemen Hunor (președintele UDMR), luni, la B1TV: „Nu poți să spui că astăzi te dau jos, îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă. E un mod de a face o apropiere destul de ciudată. Nu merge. Eu nu am datele necesare să vorbesc în acest moment și oricum dacă UDMR ar susține nu are majoritate trebuie să găsească și pe altcineva. Dar eu nu cred că va căuta la noi, va căuta unde are majoritate.

Liderii hunedoreni ai USR Plus, fostul subprefect și președinte al USR Plus Hunedoara, Oana Biriș și deputatul Pollyanna Hangan au analizat atent situația și au ieșit public cu mesaje rezervate:

  • Deputatul Pollyanna Hangan (fost președinte USR Plus Hunedoara): Vom intra, sau nu, să guvernăm? Atunci când vorbele sunt dovedite cu fapte, iar asumarea este o decizie bazată pe nevoile țării, USR dovedește că este prezent și își respectă angajamentele. Partidele politice au avut ocazia acum să arate care le sunt adevăratele interese! Nu am văzut propuneri pentru poziția de prim-ministru de la marii jucători politici! De ce?! Pentru că important pentru ei este scorul electoral, nu rezolvarea crizei politice, economice și sanitare. Este cel mai ușor să vorbești meșteșugit despre binele pe care îl dorești românilor, dar să acționezi doar pentru binele propriu sau de partid, așa cum am văzut mai mereu că este practica în politica românească. Intr-o țară normală, într-o criză nemaiîntâlnită postbelic, care a adus românii la disperare, ar trebui ca toți să-și asume și să dovedească că sunt aleșii poporului, nu aleșii partidului care i-a propulsat! România chiar are nevoie să fie salvată! Joaca de-a eroii din desene animate trebuie să înceteze!”
  • Președintele USR Plus Hunedoara, Oana Biriș: „Într-o stare de urgență sanitară, energetică și politică, un partid responsabil nu mimează îngrijorarea. Este adevărat că fiecare formațiune este liberă să își aleagă propria atitudine și să facă inclusiv jocuri politice, însă atunci când cei care plătesc sunt cetățenii, când avem, zilnic, sute de decese, spitalele sunt blocate și personalul sanitar suprasolicitat, iar prețul la combustibil și facturile au crescut îngrijorător, orice blocaj sau tergiversare înseamnă iresponsabilitate și cinism. Biroul Național al USR a stabilit în ședința de aseară ca Dacian Cioloș, prim-ministrul desemnat de către președintele Klaus Iohannis, să invite chiar începând de astăzi liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale la discuții pentru formarea unui nou guvern. De asemenea, în ședința Biroului Național s-a decis ca echipa care lucrează la actualizarea programului de guvernare să fie formată din: Cristian Ghinea, Oana Țoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui, Dragoș Pîslaru, Cristina Prună. Echipa de negociere este formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu. Reiterăm că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un plan coerent de priorități de guvernare”

Prin urmare, liderii USR Plus Hunedoara își doresc la guvernare dar privesc cum rezervă la propunerea președintelui și la jocurile de putere făcute de la Cotroceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *