Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Un alt virus – NIPAH, provenit tot de la liliecii din Asia, poate declanșa o nouă pandemie mortală

articol publicat în octombrie 16, 2021

La mai puțin de doi ani de la apariția primelor cazuri de SARS-COV-2, în China, lumea încă se află sub semnul pandemiei de coronavirus. Unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca, Sarah Gilbert, avertizează, însă, că un virus chiar mai periculos, venit tot de la lilieci, are potențialul de a provoca o altă pandemie mondială, relatează Euronews.

Cum a apărut Nipah

Cercetătorii cred că virusul Nipah a ajuns prima oară la om prin expunerea la secreții ale porcilor sau prin contact neprotejat cu țesutul unui animal bolnav.

În jur de 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului. Nipah a ucis în jur de 40% dintre persoanele infectate în primă instanță. Simptomele suferite de ei au fost febră mare, inflamarea creierului și comă.

Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu țesut infectat, prin consumarea de alimente contaminate, dar și de la om la om.

Nipah „erupe” anual în Bangladesh și apare, de asemenea, periodic, în estul Indiei. Recent, în septembrie, un copil de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizația Mondială a Sănătății susține că epidemiile ulterioare de Nipah din Bangladesh și India au apărut după consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la lilieci infectați.

Conform OMS, mai multe țări în care există anumite specii de lilieci se află la risc – Cambodgia, Ghana, Indonesia, Madagascar, Filipinele sau Thailanda. Liliecii consumatori de fruce din familia Pteropodidae sunt gazda naturală a virusului Nipah.

Transmiterea și mortalitatea

Transmiterea de la om la om a fost, de asemenea, raportată printre membrii familiei și îngrijitorii celor bolnavi.

Între 2001 și 2008, în jur de jumătate dintre cazurile din Bangladesh au fost raportate ca fiind rezultatul transmiterii de la om la om prin îngrijirea bolnavilor.

Conform OMS, rata mortalității în cazurile observate este între 40% și 75%. Oamenii pot dezvolta și infecția asimptomatică. Simptomele includ infecție respiratorie de la medie la severă, și inflamarea creierului.

Primele simptome includ, însă, febră, dureri de cap, dureri musculare, vomă, și dureri în gât. Când boala progresează, se instalează amețela și semenele neurologice care indică encefalita acută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *