Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Grigore Leșe i-a înCântat pe elevii școlii „Pelaghia Roșu” din Mărișel, preocupați de obiceiurile și tradițiile zonei

articol publicat în octombrie 18, 2021

Elevii școlii „Pelaghia Roșu” din Mărișel sunt preocupați de obiceiurile și tradițiile zonei, arată Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„În localitatea clujeană Mărișel a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute vernisajul unor lucrări de pictură naivă, realizate de elevi ai Școlii „Pelaghia Roșu”, tineri care frecventează Cercul de pictură al instituției de învățământ. Cu această ocazie, coordonați de profesoara Adriana Ghic, elevii au pus în scenă și un obicei din satul arhaic, anume șezătoarea sau haba.

Manifestarea s-a desfășurat vineri, 8 octombrie 2021, la Căminul Cultural din localitate, în prezența managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, și a dr. Grigore Leșe, etnomuzicolog, care au apreciat demersul tinerilor de a cunoaște și promova obiceiurile și tradițiile din zonă.

Lucrările elevilor, care sunt inspirate de peisajele zonei, arhitectura țărănească, straie populare, tradiții și ocupații din lumea satului, au fost expuse în foaierul Căminului cultural. La vernisaj au luat parte profesorii școlii, părinți, autorițăile locale, dar și profesorul Ioan Mariș, coordonatorul Grupului tradițional „Mărișana”, grup care a luat fiinţă în anul 2004 și care are în repertoriu jocuri, cântece şi obiceiuri tradiționale, moştenite de la străbunii celor ce trăiesc pe meleagurile acestei frumoase localităţi de munte.

Potrivit directoarei școlii, profesoara Mariana Hetea, Cercul de pictură al elevilor din Mărișel este inițiat și coordonat de artista Monica Vaupre Damian. În fiecare vacanţă de vară tinerii participă gratuit la ateliere de creaţie, pentru a descoperi tainele picturii. În acești ani au fost realizate și icoane pe sticlă, iar lucrările copiilor au fost expuse la Paris şi în alte oraşe europene.

Materialele necesare pentru ateliere au fost asigurate, la început, de artistă, apoi s-au implicat autoritățile locale în acest demers care contribuie la educaţia artistică a copiilor” arată reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *