Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Doar maghiarii mai pot face guvern de uniune nationala in Romania

articol publicat în octombrie 18, 2021

Ma intrebam intr-un editorial recent cine mai tine butoanele in tara asta, in contextul deplasarii prezidentiale la summitul de la Bratislava, a intalnirii cu Macron, mai apoi a desemnarii domnului Ciolos pentru alcatuirea guvernului.

Insolenta si determinarea cu care PNL a pus la punct, seniorial, arogant chiar, orice invitatie USR la dialog imi da de gandit ca o fi avand Ciolos pile pe la Paris, dar nu asa de mari ca ale lui Johannis la Washington.

Daca e sa dam crezare variantei domnului Gusa, cu plicul inmanat de Macron presedintelui nostru, inseamna ca francezii iar au mancat bataie pe fronturile nevazute ale inteligence-ului, ca domnul nostru presedinte a ales tabara si e aia care trebuie.

De joi, cel putin, s-a vazut clar ca drumul e fara intoarcere, mai bine zis infundat pentru o varianta colaborativa, iar optiunea supunerii la vot a unui guvern minoritar, cand toti iti spun in fata ca nu ti-l vor vota devine cel putin un gest gratuit si ipocrit.

Ce vrea domnul Ciolos si USR sa demonstreze alegand sepuku-ul parlamentar unei retrageri elegante? Crede ca va demonstra bune intentii in tot scandalul si criza provocate impreuna cu PNL, ca va puncta si va rupe niscaiva electorat? Putin probabil -faliile de antipatie, resentiment si chiar ura sunt suficient de mari incat sa fi inregimentat si conturat opiniile celor care inca se mai asteptau convinsi. Crede ca va ridica miza jocului, ducand-o spre o conturare a alegerilor anticipate, in ipoteza in care domnul Johannis intelege sa joace tare cu o a doua propunere? Este foarte probabil. O fi avand domnul Johannis prieteni mari si tari, dar nici chiar dumnealui nu mai poate stapani un joc unde anumite partide se vad cu sacii din sondaje in caruta cu voturi, cu o singura conditie – sa nu faca asa cum vrea presdintele.

Oricare ar fi varianta, jocul USR e profund daunator si invariabil necastigator. Daca plicul nu a ajuns de la Paris via Bratislava e pentru ca a fost expediat altul de la Washington si „adrisantul” – cunoscut de data asta, va face ce e de facut si va desemna pe cine trebuie sa desemneze.

Din pacate, razboiul domnului Johannis cu USR, al ilustrilor necunoscuti si nenumiti din spatele cortinelor si butaforiei politice, sah-ul succesiv ce si-l dau unii altora, e un mat pentru interesele esentiale si imediate ale tarii.

In locul domnului Ciolos, un politician responsabil si-ar fi depus mandatul, ar fi creat conditiile necesare unei noi numiri, unei noi incercari de formare a unui guvern. Un vot de respingere in parlament e o sansa ratata pentru o noua negociere si un pas inainte spre niste anticipate, care ar prelungi criza politica.

Mai putina ipocrizie, dar la fel de multa iresponsabilitate vad si la PSD si AUR, care au facut un obiectiv din ajungerea inainte de termen la urne. Castigul electoral de moment trebuie valorificat urgent. Tara si crizele pot astepta.

Cel mai onest, mai responsabil si mai patriotic mi s-a parut in actuala conjunctura UDMR, autopropunandu-se sa preia initiativa formarii guvernului si oferind astfel un cadru substantial pentru negociere si compromis intre PNL si USR.

Apreciind totodata bunele relatii traditionale ale UDMR cu PSD, solutia de compromis si pactul de neagresiune pe durata crizei sanitare si energetice, salvarea mandatului actualului parlament, inhamarea responsabila a tuturor la trecerea tarii prin iarna 2021-2022, naste un paradox politic si istoric -un guvern de uniune nationala in jurul unui partid etnic maghiar.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *