Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Liceul bradean – o altfel de catedrala

articol publicat în octombrie 18, 2021

Au trecut cateva zile de la agitatia Recorder privind Catedrala Neamului si Biserica Ortodoxa Romana, prilej de ample dezbateri si infierari, cu mai mult sau mai putin discernamant, cu mai mare sau mai mica intelegere a diferentei dintre institutie si oamenii care o slujesc mai bine sau mai rau. Aici e si partea cea mai dureroasa a exceselor pamfletare sau inchizitoriale contemporane, atunci cand faptele unor oameni devin prilej de blamare a intregului, cand reprosul si sanctiunea individuala s-ar dori extinse asupra unor intregi grupuri, organizatii sau institutii.

Bradenii ocupa un loc aparte in socializarea mea online si vestile de la ei le primesc in timp real si in cantitate considerabila. Ele pot fi mai bune sau mai proaste, pot sa ma bucure sau sa ma intristeze.
Scriu aceste randuri pentru ca reactiile de zilele acestea ale unor bradeni, nu putini, exagerarile si exacerbarile in dilema Recorder-BOR nu au facut decat sa ma intristeze.

Suntem o comunitate relativ mica, multi ne cunoastem intre noi, exista simpatii, antipatii, armonie si conflict inerente dar, deasupra acestor lucruri, nu am putut sa nu remarc intotdeauna sentimentul si mandria unei apartenente. Ea ne ajuta la autodefinire si  are un rol important -as spune esential, in ceea ce suntem.

Ne mandrim cu bradenii care au fost, ne mandrim cu cei care sunt si care au dus renumele Bradului. Dezvoltam acel sentiment al privilegiatului, coleg si apropiat al unor personalitati de talie nationala sau internationala. Spatiul geografic, temporal si de traditie comun e mereu acelasi – Liceul Avram Iancu, Alma Mater a noastra, catalizatorul si constructorul intregii noastre comunitati.

In mod ironic si paradoxal, aceasta institutie, care ne uneste si ne defineste in mica noastra comunitate  este opera si rezultatul actiunii benefice a Bisericii atat de blamate de unii acum.

Vechiul Gimnaziu Greco-Ortodox Roman din Brad, devenit peste timpuri Liceul Avram Iancu, a pornit la initiativa unor preoti, in frunte cu protopopul Iosif Basa, gasind sprijin esential si determinant, atat financiar cat si in relatia cu autoritatile, in mitropolitul Andrei Saguna, o figura eclesiastica de prim rang si la fel de contestata in epoca sa, precum e contestat Patriarhul Daniel acum.

O pleiada de directori si profesori ai liceului, deveniti repere morale si intelectuale ale comunitatii, au fost preoti -Moise Lazar, Nicolae Mihalteanu, Vasile Damian, Ilarion Felea sau Virgil Perian.

Acestia ne sunt inaintasii, traditia, apartenenta si definirea noastra de bradeni, mandria obarsiei si temelia institutiei pe portile careia am pasit in viata, ca Oameni si Mostenitori.

Cu lumini si umbre, ei inchid un cerc al formarii si devenirii noastre, ne sunt intemeietori, ne dau noblete si mandrie. Ei sunt Bradul si bradenii, constiinta si valorile noastre.

Exemplul liceului bradean si al intemeietorilor sai e o picatura intr-un ocean, pretutindeni actul creator al Bisericii noastre replicandu-se si crescand oameni, generatii

Ca ne place sau nu, orice demers de autodefinire, de raportare individuala la un spatiu si o traditie, ne duce invariabil spre acelasi rezultat -purtam Biserica si oamenii ei in noi, in ceea ce suntem.

Cu atat mai trist e cand ne lasam stapaniti de revolta momentului, mai mult sau mai putin fabricata si manipulata, fara sa privim in urma si in noi insine.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *