Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Veste rea pentru moții din Apuseni: România își asumă că va renunța la încălzirea pe lemne, fără alternative

articol publicat în octombrie 19, 2021

Deputatul Radu Tuhuț și totodată președintele PSD Alba a anunțat o veste extrem de rea pentru locuitorii Țării Moților: România își asumă că va renunța la încălzirea pe lemne, fără alternative.

„Luarea de decizii din birouri, fără a te deplasa în teren și fără consultarea factorilor decidenți, primari și autorități județene, dăunează grav dezvoltării! Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, PNL și USR, aceste două partide rupte de realitate, promit Uniunii Europene că de la finalul anului 2023 România nu va mai utiliza lemne pentru încălzirea locuințelor. Este o promisiune deșartă, la ora actuală inoportună și imposibil de realizat, care în viziunea lor „dă bine” la Bruxelles.

În prezent, potrivit datelor oficiale, jumătate din gospodăriile din țara noastră se încălzesc cu lemne. În mediul rural, în circa 80% dintre locuințe căldura este dată de focul lemnelor din sobe, șeminee tradiționale, centrale pe lemne etc.

Mai mult, există foarte multe comune care nici măcar nu sunt racordate la gaze. Mă gândesc, acum, la Munții Apuseni, dar și la celelalte zone din județul Alba în care nu a fost introdusă rețeaua de gaz. Cîțu, Cioloș și Guvernul PNL-USR demonstrează, din nou, că sunt rupți total de realitate și trăiesc pe altă lume, una paralelă și complet echidistantă față de nevoile noastre.

Practic, prin PNRR-ul scris din birouri, PNL și USR fac promisiuni populiste în ceea ce privește protejarea pădurilor și promit o reformă care va ”diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră”. Acest lucru, cu siguranță, nu se va întâmpla!

Mai mult, PNL și USR au respins proiectele PSD privind extinderea rețelelor alimentare cu gaze naturale. Am depus un memoriu, multe solicitări și interpelări, respectiv un amendament la proiectul legii bugetului pe anul 2021 pentru introducerea gazului metan în Munții Apuseni, dar niciodată nu m-am gândit ca oamenii să renunțe definitiv la căldura naturală a focului pe lemne. Ci să existe o alternativă și libertatea de a alege.

Viața m-a învățat un lucru simplu, dar sigur: înainte să promiți ceva, te asiguri dacă e oportun, corect și realizabil!” a anunțat astăzi Tuhuț, într-o declarație politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *