Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Cand ajungem sa ne certam de la o inghititura de lapte

articol publicat în octombrie 20, 2021

Un automat de lapte a varsat cu vreo 100 de mililitri mai putin intr-o sticla -un fapt banal, cu o multime de ipoteze, de la necinstea celui care il opereaza, la eroare umana, simpla defectiune sau cine stie ce altceva. Este vorba despre un automat de lapte al unei tinere familii, care a ales calea grea a castigarii existentei la munca in camp, la hranit si crescut animalele, intr-un timp in care idealul e sa castigam cat mai mult, cu cat mai putina risipa de energie.

Intamplarea a starnit revolta clientului prejudiciat, of-ul fiind desertat -cum altfel? in online.

In mod sigur, ramas mai sarac cu o inghititura de lapte, se poate spune ca omul nostru pagubit si revoltat are dreptate, in fond, la un pret afisat, a primit mai putin decat i s-a promis. Poate a incercat sa sune la numerele de telefon afisate pe dracia care il inselase iar destinatarii reclamatiei n-or fi putut prelua apelul, facand curatenie la grajduri, incarcand baloti de fan sau alergand intr-un suflet la cine stie ce institutie de control al statului, cu un vraf de hartii in mana, ca sa demonstreze ca sunt in regula, prezumati ca vinovati si buni de plata, in buna traditie a cine stie carui functionar cu atributii in domeniu.

Replica celor acuzati a venit tot online, cu la fel de multa manie si cu frustrarea celui neinteles si apoi acuzat.
Mai putin decat un pahar de lapte a invrajbit niste oameni, fiecare cu logica dreptatii sale si cu lipsa intelegerii pentru celalat.

Neinteresant, ar spune unii, daca ceea ce s-a intamplat nu ar fi o oglinda a vietii noastre, a fiecaruia dintre noi, daca nu ar grai despre cat de mult ne-am pierdut empatia, despre cat de mult ne-am retras in propriile noastre probleme, in cercul marunt si egoist al intereselor noastre, despre cat de putin ii mai intelegem si respectam pe ceilalti -chiar atunci cand ei gresesc sau masinile, care ii reprezinta, dau eroare.

Modernitatea insotita de progres tehnologic si informational ne-a deschis perspectivele de actiune, orizontul de cunoastere, posibilitatile de exprimare si ecoul lor …dar ne-a ingustat sufletele.

Suntem din ce in ce mai singuri, inlocuiti de masinarii, interactionand cu ele, cuprinsi de revolta atunci cand dau gres si ne ating fie si o farama din ceea ce e interes sacrosanct, al nostru. Mai apoi ne dezlantuim pe retele de socializare, care numai pentru dialog si apropiere nu sunt, devenite campuri perfecte de batalie, unde ne macelarim in efigie, uitand ca in spatele conturilor sunt oameni reali, cu probleme, suflete si sensibilitati, cu trairi si sentimente.

Poate ar fi bine sa ne intalnim mai mult altfel decat in spatele unei masinarii sau a unor conturi online, sa ne privim in ochi si sa ne apreciem cu o masura mai mare decat aceea a unei inghitituri de lapte. Poate …

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *