Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: La moartea unui Ierarh

articol publicat în octombrie 21, 2021

Un Ierarh a plecat la Dumnezeu, sa se alature Cetei Dreptilor, o prezenta publica discreta si indelung silitoare, o viata nedrept de scurta, dar incarcata de dragoste si devotament pentru Hristos si Biserica Sa.

Inalt Preasfintitul Gurie nu a fost un alintat al mass media, preferand prime-time-ului stirilor, linista si solemnitatea amfiteatrului universitar, comunicand acolo unde, probabil, a considerat ca e rostul sau sa comunice: generatiilor de seminaristi, care au deprins Teologia Pastorala de la el, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii „1 Decembie 1918” din Alba Iulia.

Spirit rafinat si tolerant, excelent cunoscator nu numai al Ortodoxiei ci si al Catolicismului, episcopul Gurie a fost dintre ierarhii cu un inalt nivel academic, dobandit prin studii la Facultatea de Teologie Catolica si Institutul de Teologie Pastoral-Misionara din Padova unde si-a obtinut si doctoratul pe un subiect de maxima actualitate si disputa teologica si politica -Ofensiva Noilor Miscari Religioase si reversibilitatea secularismului.

Nu cred ca gresesc daca pun aparenta tacere in Agora si autentica discretie si blandete a Preasfintiei Sale in directa legatura cu trei coordonate esentiale ale devenirii: un parcurs in monahism care aproape se confunda cu durata existentei  -a intrat in Manastirea Lainici imediat dupa absolvirea liceului la Cluj, un parcurs academic si pedagogic de inalta tinuta, misiunea arhiereasca de intemeietor, organizator si intaiul intr-o Eparhie tanara, infiintata abia in 2009.

Dupa ce, vreme de opt ani, si-a indeplinit misiunea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, in octombrie 2009, Inalt Preasfintitul Gurie devenea intaiul Episcop al Devei si Hunedoarei, practic avand misiunea sa organizeze, sa o zideasca de la temelie -un efort creator de mari dimensiuni, pe umerii unui monah, care, prin rugaciune, ascultare, rabdare si, mai ales, inteligenta a reusit sa il sustina.

Centrul de zi de informare si consiliere, Centrul de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice, Centrul socio-medical „Sfantul Ierarh Nectarie”, Editura Episcopiei Devei si Hunedoarei sunt pietre de hotar, jaloane ale unui drum al sacrificului, muncii si angajamentului social, argumente ale unei opere arhieresti nu usoare, dar indelung si plenar vindecatoare, daruitoare de Suflet si Cuvant. Episcopia Devei si Hunedoarei nu a ramas doar un concept administrativ-bisericesc, nu e o simpla fictiune ierarhica si organizatorica, ci un corp viu, un factor si o solutie in comunitatea Devei si in cea a judetului nostru, un reper concret si un argument al actiunilor de binefacere.

Oamenii raman prin faptele lor, prin ceea ce reusesc sa daruiasca semenilor si posteritatii. Inalt Preasfintitul Gurie ramane un om al zidirii inceputurilor, un intemeietor in Biserica, in suflete si constiinte.

Actul creator al oricarui inceput e o revarsare de dragoste de la Dumnezeu pentru oameni si de la oameni pentru Dumnezeu. El merge mana in mana cu rabdarea si smerenia, pentru a se potrivi Intregului Creatiei, pentru a-si gasi locul si scopul in Aceasta. Cand vorbim de intemeietori, de Suflete care zidesc in alte suflete, dar si in realitatea materiala, palpabila, trebuie sa intelegem si sa ne insusim resorturile. Nu sunt multe, nu sunt putine, dar in mod sigur au fost intelese si incercate de Inaltul Ierarh pe care, cu smerenie si speranta, il incredintam azi Tatalui, spre vesnica vietuire in Ceata Dreptilor. Despre aceste resorturi tainice le vorbea Sfantul Apostol Pavel corintenilor, in intaia Sa Epistola (cap. 13, 4-7):

„Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *